Turizmus - Hírek 2021-08-12

Szamos-menti e-bike túra

 

Egy forró keddi napon ültünk nyeregbe a Debrecenből érkezett céges csapattal, hogy e-bike-kal fedezzük fel Szatmár déli szegletét.


Indulás előtt
(Fotó: Kállai Mariann)

A Cégénydányádi-park Természetvédelmi Területen álló Kende-kúriától indulva máris a Szamos folyó töltésén futó kerékpárúton kerekeztünk. A komótos tempó mellett a töltésen lengedező enyhe szél, és persze az elektromos rásegítés gondoskodott arról, hogy ne az izzadságot kelljen törölgetnünk magunkról, hanem maximálisan a tájra koncentrálhassunk.


A Cégénydányádi Kastélypark famatuzsálemeit vettük először szemügyre
(Fotó: Hunyadi Tünde) 

A Szamos menti békés falvakba betérve a méltán híres középkori templomritkaságok (Gyügye, Szamosújlak, Szamostatárfalva) mellett a folyót övező gyümölcsösökbe és a Szamos hatalmas homokpadjaira is letértünk, hogy közelebbi ismeretséget kössünk a folyóval és élővilágával. Lemerészkedtünk a folyó holtmedreihez is, hogy az egykor jóval kanyargósabb Szamos mára különvált holtágainak madárvilágát fürkésszük.


A gyügyei református templomot is megtekintettük
(Fotó: Barabás Ambrus)


A szamosújlaki református templom előtt
(Fotó: Kállai Mariann)

A túra Csenger városán keresztül haladva a folyó bal partján kanyarodott vissza a kiindulópontra, közben volt idő alaposan szemügyre venni a Szamost a hagyományos kézi csörlős komp fedélzetéről is. Néhányan aggódtak, hogy nem fogják bírni a hajtást a nagy melegben. Kár volt, hiszen a nap végére már mindenki látta, hogy a kerékpározásnak ez a formája bárki számára vállalható!


Komppal keltünk át a Szamoson
(Fotó: Barabás Ambrus)


Az elektromos rásegítésnek köszönhetően senki sem fáradt el a túrán
(Fotó: Kállai Mariann)

 

Szöveg: Barabás Ambrus

 

A túraidőszak koránt sem ért véget: október végéig folytatódnak 45-85 kilométeres túráink a Szatmár-Beregben! Jelentkezni ITT lehet.

Nyomtatás
Érdekes tartalmak
Szállás - étkezés

Hortobágy és környéke.

Tudj meg többet
Csomagajánlatok

Utazási irodák számára...

Tudj meg többet
Tájékozódj!

Térképek, hasznos tudnivalók...

Tudj meg többet
Járműbérlés

Kerékpár, szekér, motorcsónak...

Tudj meg többet