Séta a kertben

Séta a kertben

 

A Tiszakürti Arborétum az alföldi tájban egykor jóval elterjedtebb, kocsányos tölgy, magas kőris, keményfás ligeterdők egyik utolsó hírnöke. A Tisza közelsége jelentős mértékben befolyásolja a kert mikroklímáját és talaját, így nyújtva menedéket megannyi, másutt nem vagy ritkán előforduló élőlénynek. A kert területe 60 ha, melyben kiemelkedő értékkel bír a kert magját képző Öreg Kert, mely sok idős fájával, erdei tisztásaival változatos élőhelyek kialakulását tették lehetővé.

 

Első megjelenő virágos növényeink a téltemetők ésa hóvirágok, melyek már január-február hónapokban kezdenek virítani, majd az idő előrehaladtával keltike és nárcisz mezők, korbácsliliomok, megannyi virágzó fa és cserje teszi a tavaszi látogatást igazi élménnyé. A nyár folyamán a tisztásokon szándékosan meghagyott mezők zümmögő élővilágában, a tavaszi virágzó zöldből az aranyló sárgába, barnába áthajló színvilágban gyönyörködhetünk. Ezen mezei kertek kísérleti és megfigyelési felületként funkcionálnak számunkra, hiszen ezek kezelése, fejlesztése az utóbbi években nagy hangsúlyt kapott, több ezer új növénnyel bővült és bővül folyamatosan. Az ősz felé haladva, a nappalok rövidülésével és az egyre hűvösebb éjszakák, őszi csapadék hatására a lombok is színesedni kezdenek, ami október végén, november elején éri el csúcspontját, így készülve fel a hideg téli napokra. Télen a kert nyugalomba vonul, azt gondolhatnánk, hogy nem is igen akad ilyenkor látnivaló. Pedig ekkor lépnek színre a lomblevelű örökzöldek, fenyők, a színes vesszők és kérgek, az elszáradt kórók és a télen is fennmaradó színes termések, netán az idős fák ágrendszerének misztikus kesze-kuszasága.

Kertünk egyik újabb célkitűzéseként az ehető növények nevelése és szaporítása is igen fontos szerepet kap a Termő Tisztáson, melyben a kert többi részével hasonlatos módon, vegyszerek és műtrágyák nélkül, organikus módon kerül termesztésre, alternatívát és ötleteket kínálva az ide látogatók számára saját kiskertjeikhez.

Fontosnak tartjuk, hogy az Arborétum ne csak a klasszikus értelemben vett gyűjteményes funkciókat töltsön be. Hiszen a szívvel-lélekkel való kertészkedés természetes folyománya, hogy egyre több és érdekesebb növény kerül beillesztésre a kerti tájképbe. Ugyanakkor a kertet komplex élőhelyként kezeljük, ami az élő és holt elemek keverékét, a természetes folyamatok elfogadását és alkalmazását hirdeti az ide látogatók számára. Hiszen minden-mindennel valamilyen módon összefügg, folyamatos változásban és átalakulásban van, melyet ha megfelelő szemüvegen keresztül nézünk, mindannyian megláthatunk.

A természet megannyi csodájának megfigyelésére és csendes kikapcsolódásra várunk mindenkit szeretettel.

Nyomtatás
Érdekes tartalmak
Szállás - étkezés

Hortobágy és környéke.

Tudj meg többet
Csomagajánlatok

Utazási irodák számára...

Tudj meg többet
Tájékozódj!

Térképek, hasznos tudnivalók...

Tudj meg többet
Járműbérlés

Kerékpár, szekér, motorcsónak...

Tudj meg többet