Turizmus - Hírek 2023-06-16


Tiszavirágzás 2023


Aktuális hírekért kövessék Facebook oldalunkat
 

Június 20-án és 21-én a HNPI működési területén Csongrád-Martfű között zajlott két napon is erős főrajzás, ugyanitt 22-én már csak egy igen gyenge utórajzás volt tapasztalható. Ma, azaz 22-én, 17:30-tól igen nagy gyorsasággal fejődött fel Szolnok-Tiszabő között egy erős intenzitású főrajzás. Szolnokon az Alcsi-Holt-Tiszán is több ezer példány repült, ami nem azonos az élő folyó állományával, hanem a holtágban fejlődő egyedek repültek.

A következő napokban várhatóan a Szolnok-Kisköre szakaszon még lehet a jelenséggel találkozni, akár utórajzás, akár kis szerencsével egy újabb főrajzással. Ezután viszont a Tisza-tő feletti szakaszok, és a Felső-Tisza következik!

 

2023. június 20.: Elkezdődött a Tiszavirágzás a Közép-Tiszai Tájvédelmi Körzetben! Hétfő este 19:00 óra körül gyenge intenzitású kérészrajzás történt a Tisza Martfű-Tiszabura közötti szakaszán. A következő napokban a Csongrád-Kisköre közötti Tisza szakaszon a késő délutáni órákban várható tiszavirágzás.

A tiszainokai kikötőben mobilkiállítással és kézműveskedéssel várjuk az érdeklődőket!

 

Tisztelt tiszavirágzás iránt érdeklődők!

 

A Tiszakürti Arborétum tiszavirág túráit az elmúlt évek gyakorlatától eltérően szervezzük meg 2023-ban.

Idén a tiszainokai Haven kikötőbe költözik három napra a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság mobil kiállítása, ami a tiszavirágzásról nyújt sok érdekes információt. A kiállítás mellett – a rajzásra várva- gyermekfoglalkoztatóval tesszük tartalmassá a várakozást a gyermekek számára. A foglalkoztatót a meghirdetett napokon 17.30 – 19.00 óráig lehet igénybe venni, ami ingyenes.

A Haven kikötő szervez saját programot, ahol lehetőség lesz tábortűz mellett egy kellemes este eltöltésére. A tiszainokai kikötőben lehetőség van sétahajózásra is.

Természetesen aki szívesen egybeköti kirándulását egy arborétumi látogatással, szeretettel várjuk a nyitva tartási időben Tiszakürtön.

A tiszavirágzásról érdekes napi beszámolót olvashatnak, sok hasznos információval, Tálas Lászlótól a  Facebookon, a Tiszavirágzás oldalán.

Az előzetes felkészüléshez szeretnénk néhány tanácsot adni: Először is, felhívjuk a figyelmüket, hogy a rendezvény a természet körülményei között zajlik. Ajánlatos megfelelő öltözéket viselni, lehetőleg könnyű ruházatot, terepen is használható cipőt.  Érdemes készülni egy kicsire összehajtható esőkabáttal, ami akár egy zsebben is elfér és szúnyogriasztót is hozni.. Általában elég meleg szokott lenni, megfelelő mennyiségű vizet hozzanak magukkal. Felhívom mindenki figyelmét, hogy a résztvevő gyerekekre különös figyelemmel legyenek, de egymás testi épségére is vigyázzanak.          Mi minden igyekezetükkel azon vagyunk, hogy a legoptimálisabb időpontot válasszuk Önöknek, hogy minél többet tudjanak látni ebből a jelenségből, azonban felhívnám a figyelmüket, hogy mi is és Önök is csak békés és alázatos szemlélők lehetünk ebben az előadásban. Az események lefolyására semmilyen befolyással nem tudunk lenni.

 

Nyomtatás
Érdekes tartalmak
Szállás - étkezés

Hortobágy és környéke.

Tudj meg többet
Csomagajánlatok

Utazási irodák számára...

Tudj meg többet
Tájékozódj!

Térképek, hasznos tudnivalók...

Tudj meg többet
Járműbérlés

Kerékpár, szekér, motorcsónak...

Tudj meg többet