Dobai szivattyútelep - Dobapuszta

Dobai szivattyútelep - Dobapuszta

Közép-Tisza-vidék

 

 

Helyszín:

Dobai szabad strand (Közép-Tiszai Tájvédelmi Körzet)
Találkozási hely: GPS 47°16'12.2"N 20°21'17.2"E, Dobai főcsatorna szivattyútelep

Találkozás:

17.45-kor Besenyszög-Dobapusztánál.

Túra jellege:

Gyalogos túra és megfigyelés vízpartról.

Időpont:

Javasoljuk, hogy iratkozzanak fel a TISZAVIRÁG HÍRADÓRA az alábbi felületen, hogy a mindenkori aktuális infókat megkapják a túrák időpontjáról:

http://www.hnp.hu/hu/szervezeti-egyseg/turizmus/tiszaviragzas/oldal/tiszaviragzas-elojegyzes

Részvételi díj: Ingyenes

Program leírása:

Egy szakvezetéssel egybekötött tiszavirág megfigyelés során lehetőséget nyújtunk, hogy közelebbről is megismerhesse ezt a páratlan természeti jelenséget.
A parton egy 15-20 perces általános tájékoztatót tartanak a nemzeti park munkatársai, majd közben a kibontakozó látványt és a tiszavirágzás közben megfigyelhető egyéb állat és növényfajokat folyamatosan kommentálják.

Egyéb hasznos ismeret:

Szúnyogriasztó használata javasolt! Érdemes kényelmes lábbelit és rétegezhető ruházatot viselni, illetve időjárás függvényében ajánlott esőkabátot is eltenni!

FONTOS! A kb. 300 m-es szakaszon erősen vizes, saras a földút, ezért egy gumicsizma vagy vízhatlan bakancs hasznos lehet. A kikötőt, illetve a programhelyszínnek helyet adó partszakaszt csak ezen szakaszon keresztül lehet megközelíteni. A megfigyelés partról történik, ezért és egyéb látnivalók miatt is kézi távcső is jól jöhet. Teleszkópot biztosítunk a helyszínen.

További lényeges információ: A folyó esetleges magas vízállása miatt, illetve II. vagy III. fokú árvízvédelmi készültségnél a terület nem lesz megközelíthető, ez esetben a program elmarad.

Megközelítés, parkolás:

Autóval Szolnok irányából Nagykörű felé haladva Besenyszög-Dobapusztánál a szivattyútelep felé bevezető aszfaltozott útra, jobbra kell letérni. A szintén aszfaltozott árvízvédelmi töltést kb. 200 m után elvérve a járműveket száraz időben a hullámtéri oldalon kialakított területen, illetve sáros viszonyok esetén a bevezető út mentén lehet hagyni. A GoogleEarth keresőjébe Besenyszög Dobapusztát beírva megjelölhető a hely (47°16’13”/20°21’17”).

Részvétel jelzése:

A programon való részvétel előzetes regisztrációhoz kötött.

Regisztrációs felületet a www.hnp.hu/tiszaviragzas oldalon tudja elérni. A programon való részvételhez előzetes bejelentkezés szükséges!
A program iránt érdeklődőket kérjük, előzetesen regisztráljanak a tiszavirág túrák oldalunkon (hnp.hu/tiszaviragzas), és jelöljék meg, mely helyszínek/ mely programok iránt mutatnak érdeklődést.

INFORMÁCIÓ:
E-mail: tiszaviragzas@hnp.hu

 

 

Helyszínek:

(kattintson a jelölöre  )

Ha nem jelenik meg a térkép kattintson IDE >

 

Nyomtatás
Érdekes tartalmak
Szállás - étkezés

Hortobágy és környéke.

Tudj meg többet
Csomagajánlatok

Utazási irodák számára...

Tudj meg többet
Tájékozódj!

Térképek, hasznos tudnivalók...

Tudj meg többet
Járműbérlés

Kerékpár, szekér, motorcsónak...

Tudj meg többet