Turizmus - Hírek 2021-07-10

Beszámoló- halastavi e-bike túra

 

Dátum: 2021. július 3., szombat délelőtt

Létszám: 2 fő

Túra hossza: 5 óra (kitérővel +1,5 óra)

Túratáv: 20 km

 

Az idei nyár első halastavi kerékpártúrája igazán családias, mondhatni VIP programra sikeredett. Lehetséges, hogy a pár nappal korábbi kánikula, aztán meg a váratlan égszakadás okozta bőséges csapadék, és az annak nyomán felázott pusztai talaj lehetett az oka, hogy többen visszarettentek a túrától, végül csak 2 fővel indultunk felfedezni ezen a kora reggeli nyári napon a Hortobágy madárvilágát.

A nap során a Hortobágyi Nemzeti Park jellemző élőhelytípusai közül a Hortobágy-folyó és az azt kísérő ligeterdő, a nyílt füves puszta, valamint a halastavak és csatornák élővilága képviselőit sikerült közelebbről megismerni. A túrázók látható és kimondott örömére élményben volt bőven részünk, s még az sem zavart minket, hogy a halastavak élővilágát a felázott úthálózat miatt csak részben sikerült felfedezni.

Láttunk a lekaszált mezőn vadászó gólyákat, vörös vércsét, nagy őrgébicset, a csatornában táplálkozó pézsmapockot, a távolban elröppenő szalakótát és búbos bankákat. A halastavak bivalyokkal legeltetett részén szabad szemmel is jól láthatóan és fülünkkel hallhatóan megleshettük a házi bivalyok által karbantartott élőhelyen a pólingot, gulipánt, nyári ludakat, nagy godát. Eközben számtalan gémfaj képviselői tűntek fel előttünk, hol az eget átszelve, hol a jellegzetes figyelő állásukban prédára várva, hol érkezésünkre megriadva felreppenve. A nap során több selyemgémet, bakcsót, szürke és vörös gémet, nagy és kiskócsagot, továbbá a csak nevében gém, kanalas gémet tudtunk alaposabban is megfigyelni kézi távcsövünk segítségével. Igazi meglepetés volt egy lehalászott, már-már teljesen kiszáradt tómederben kutatgató dankasirályok csapatának közelében látszólag céltalanul lófráló róka, majd a két idei rétisas megpillantása. Felleltük nyomát a vidrának, s az egyik kilátónál egy nappali pihenőre tért erdei fülesbagoly is felriadt érkezésünkre, hogy aztán nem sokkal távolabb keressen nyugodt helyet magának. Egy kihelyezett költőládában már anyányi vörös vércse fiókákat pillanthattunk meg.

 

A bivalyok által legeltetett területen kialakult vizes élőhely egy része

(A bivalyok által legeltetett területen kialakult vizes élőhely egy része)

Eközben volt arra is módunk, hogy néhány érdekes növénnyel is megismerkedjünk, amelyek felhasználásáról is bővíthettük ismeretinket.

A családias jellegnek és a részvevők érdeklődésének köszönhetően még megtoldottuk a tervezett túraidőt és útvonalat, és felkerestük Mátán a ménesistállót és a közeli rackahodályt, ahol rövid látogatásunk során a nóniusz és a hortobágyi fehér és fekete racka jellemző jegyeit fedezhettük fel közösen.

A nap végén mindenki megérdemelte a hűs pihenőt és a finom csárdai ebédet.

 

Libasorban a kerékpárúton

(Libasorban a kerékpárúton)

 

Fotók és szöveg: Danyi Zoltán, túravezető

 

Nyomtatás
Érdekes tartalmak
Szállás - étkezés

Hortobágy és környéke.

Tudj meg többet
Csomagajánlatok

Utazási irodák számára...

Tudj meg többet
Tájékozódj!

Térképek, hasznos tudnivalók...

Tudj meg többet
Járműbérlés

Kerékpár, szekér, motorcsónak...

Tudj meg többet