Turizmus - Hírek 2021-06-29

2021.06.29.

ÚJRA EGY FORRÓ NAP!

(Harmadik túra nap)

Amikor először szerveztünk túrákat csak kétnaposra  hirdettük meg, aztán rájöttünk, hogy mindig vannak későn határozók, vannak, akikhez a hír is későn jut el, vagy csak így tudják magukat szabaddá tenni. El kell jutni odáig, hogy  ha valaki látni akarja a tiszavirágzást, akkor félre kell tenni mindent, csak az van, a többi történhet máskor is. A kérészek nem várnak senkire, és aki elszalasztja az alkalmat egy évet kell várnia rájuk. És még az is benne van, hogy lehetséges, hogy a legszebb rajzás élményt szalasztja el valaki. Tehát, készülni kell előre és időben jönni! És ha valaki igazán nagy élményt szeretne, akkor nemcsak egy nap, hanem a rajzás minden napján érdemes itt lenni. Sok embernek sikerült már megmutatnunk, leginkább a magyar közönség láthatta, de messze tájakról is sikerült időre idehozni naprakész információinkkal az érdeklődőket. Minden teljesség nélkül felsorolva: USA, Kína, Oroszország, Dél-Korea, Újzéland, és Európa számos országa: Franciaország, Németország, Finnország, Spanyolország, Csehország, Szlovákia, Olaszország. Abban is reménykedhetünk, hogy az a módszer, amivel a híreket eljuttatjuk Önökhöz, nagyban hozzájárult, hogy Tiszavirágzás hungarikummá válhatott. Ez a páratlan természeti csoda méltán  megérdemelné, hogy a Világörökség részévé váljon.



(Fotó: Monoki Ákos)

Az utolsó túranap mindig egy ráadás, eleinte magunknak szántuk szervezőknek, hogy mi is egy kicsit felhőtlenül, minden felelősség nélkül élvezhessük legalább a virágzás végét, aztán hivatalosan is túranap lett, mert szükség volt rá. Hát, a mai napra is szükség volt. Lelkes kis csapat gyűlt össze, és majdnem mindenki ebben a nagy melegben végig sétálta a 2.5 km távot. Mire 18 órára mindenki leért, már a korán kelő kérészfiúk a folyó teljes szélességében keresték párjukat. A rajzás indulásából látszott, hogy ez már a harmadik nap. Nagyon vontatottan indult, úgy 19 óra körül érte el a napi rajzáscsúcsot. Ma már az utórajzás napja volt, a repülő egyedek száma csúcsban 1000 alattinak volt becsülhető. Ma inkább a hímek voltak túlsúlyban, a folyó közepén repülő nőstények számban elmaradtak. Ahogy a nap a jobb parti fák alá bukott, a kérészek száma látványosan csökkenni kezdett és 20 óra tájékán már csak néhány egedet lehetett látni.

Az elkövetkező napokban még folytatódik az utórajzás, de ennek látványa már csak a szakembereknek érdekes, hiszen az egyedek tömegben nem jelennek meg, csak egyesével találhatók, leginkább hímek.

A szervező csapat nevében köszönöm, hogy eljöttek, vigyék hírét, jöjjenek jövőre is és hozzák el barátaikat!

Környezeti feltételek: Egész nap zavartalan napsütés, 36 C, ami időnként, akár 40-nek is érezhettünk. A víz hőfoka: 28.9 C.

A mai nappal a 2021-es év tiszavirágzása Tiszakürt-Tiszainoka folyószakaszon véget ért!

 

Szöveg: Tálas László

Tiszakürti Arborétum

Nyomtatás
Érdekes tartalmak
Szállás - étkezés

Hortobágy és környéke.

Tudj meg többet
Csomagajánlatok

Utazási irodák számára...

Tudj meg többet
Tájékozódj!

Térképek, hasznos tudnivalók...

Tudj meg többet
Járműbérlés

Kerékpár, szekér, motorcsónak...

Tudj meg többet