Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság
Turizmus - Hírek 2021-06-30

2021.06.29.

ÚJRA EGY FORRÓ NAP!

(Harmadik túra nap)

Amikor először szerveztünk túrákat csak kétnaposra  hirdettük meg, aztán rájöttünk, hogy mindig vannak későn határozók, vannak, akikhez a hír is későn jut el, vagy csak így tudják magukat szabaddá tenni. El kell jutni odáig, hogy  ha valaki látni akarja a tiszavirágzást, akkor félre kell tenni mindent, csak az van, a többi történhet máskor is. A kérészek nem várnak senkire, és aki elszalasztja az alkalmat egy évet kell várnia rájuk. És még az is benne van, hogy lehetséges, hogy a legszebb rajzás élményt szalasztja el valaki. Tehát, készülni kell előre és időben jönni! És ha valaki igazán nagy élményt szeretne, akkor nemcsak egy nap, hanem a rajzás minden napján érdemes itt lenni. Sok embernek sikerült már megmutatnunk, leginkább a magyar közönség láthatta, de messze tájakról is sikerült időre idehozni naprakész információinkkal az érdeklődőket. Minden teljesség nélkül felsorolva: USA, Kína, Oroszország, Dél-Korea, Újzéland, és Európa számos országa: Franciaország, Németország, Finnország, Spanyolország, Csehország, Szlovákia, Olaszország. Abban is reménykedhetünk, hogy az a módszer, amivel a híreket eljuttatjuk Önökhöz, nagyban hozzájárult, hogy Tiszavirágzás hungarikummá válhatott. Ez a páratlan természeti csoda méltán  megérdemelné, hogy a Világörökség részévé váljon.(Fotó: Monoki Ákos)

Az utolsó túranap mindig egy ráadás, eleinte magunknak szántuk szervezőknek, hogy mi is egy kicsit felhőtlenül, minden felelősség nélkül élvezhessük legalább a virágzás végét, aztán hivatalosan is túranap lett, mert szükség volt rá. Hát, a mai napra is szükség volt. Lelkes kis csapat gyűlt össze, és majdnem mindenki ebben a nagy melegben végig sétálta a 2.5 km távot. Mire 18 órára mindenki leért, már a korán kelő kérészfiúk a folyó teljes szélességében keresték párjukat. A rajzás indulásából látszott, hogy ez már a harmadik nap. Nagyon vontatottan indult, úgy 19 óra körül érte el a napi rajzáscsúcsot. Ma már az utórajzás napja volt, a repülő egyedek száma csúcsban 1000 alattinak volt becsülhető. Ma inkább a hímek voltak túlsúlyban, a folyó közepén repülő nőstények számban elmaradtak. Ahogy a nap a jobb parti fák alá bukott, a kérészek száma látványosan csökkenni kezdett és 20 óra tájékán már csak néhány egedet lehetett látni.

Az elkövetkező napokban még folytatódik az utórajzás, de ennek látványa már csak a szakembereknek érdekes, hiszen az egyedek tömegben nem jelennek meg, csak egyesével találhatók, leginkább hímek.

A szervező csapat nevében köszönöm, hogy eljöttek, vigyék hírét, jöjjenek jövőre is és hozzák el barátaikat!

Környezeti feltételek: Egész nap zavartalan napsütés, 36 C, ami időnként, akár 40-nek is érezhettünk. A víz hőfoka: 28.9 C.

A mai nappal a 2021-es év tiszavirágzása Tiszakürt-Tiszainoka folyószakaszon véget ért!

 

Szöveg: Tálas László

Tiszakürti Arborétum

Nyomtatás
Események

Aktuális események

HKSzCsPSzV
01020304050607
08091011121314
15161718192021
22232425262728
293031       
2022. augusztus
Mondjon véleményt

Mondjon véleményt

Kitöltöm

Érdekes tartalmak

Szállás - étkezés

Szállás - étkezés

Hortobágy és környéke.

Tudj meg többet
Csomagajánlatok

Csomagajánlatok

Utazási irodák számára...

Tudj meg többet
Tájékozódj!

Tájékozódj!

Térképek, hasznos tudnivalók...

Tudj meg többet
Járműbérlés

Járműbérlés

Kerékpár, szekér, motorcsónak...

Tudj meg többet

Múzeumok, kiállítások, látnivalók

Szállás, étkezés

Tanösvények, szórakozás, fürdők, programhelyszínek

Fejlesztések, projektek

Turista információ