Turizmus - Hírek 2021-06-28

REMÉNYEK ÉS ÖSSZEHASONLÍTGATÁSOK

(Második túra nap)

Ha visszagondolok a vasárnap estére, mivel közel van, eszembe jutnak a táplált remények, amit a mai nappal kapcsolatosan gondoltam. Persze, ez nagy fokú összefüggést mutat a bennem kialakult, előző két tíz év tapasztalataiból összegyűjtött saját véleménnyel. Meg egy jó adag optimizmussal is. Hogy mit is gondoltam optimistán? Hát, azt, hogy a rajzás még a mai napon fokozódni fog, sokkal nagyobb egyedszámmal, mint tegnap. Berobban, mint 2009-ben és négy napig abba sem hagyja.

Most éppen nem azt a világot éljük. Sajnos, amellett, hogy mindig azt kell megbecsülnünk, amit kapunk, el kell mondanom, hogy a vasárnapi rajzás volt a csúcs, és a mai, hétfői rajzás egy kicsit kevesebb egyedszámmal már a leszálló ágba lépett. Ez realitás, de ettől függetlenül gyönyörű napunk volt!


(Fotó: Torkos Györgyné)

A napokban kialakult kérészszokás szerint, most is késő délután, 18 óra körül kezdtek megjelenni  a kikötő feletti szakaszon az első hímek, egészen a folyó közepéig pásztázva nősténykereső  portyájukat. Egyre több hím szubimágó pilleként libegett fel a folyóparti növényekre vedleni. (Szerencsére, jutott a túrázóink ruháira is.) Mire elértem az északi fordulómat már a folyó-közepi női szakasz is kezdett felfejlődni. Délen még semmi mozgolódás, csak alig pár hím rugózott villás faroksörtéjére támaszkodva a délutáni nap aranyába öltöztetett apró vízfodrokon.  Még egy forduló és északon minden zizegni kezdett, édeskés  feromon illat töltötte meg az orrunkat és fél hétre felfejlődött szinte teljes létszámmal a petéket szóró nőstény állomány is. Mire a déli körhöz értünk már ott is  a tegnapról ismert nagyon nagy sűrűségű két folton, csúcsra ért a fiúkérész létszám. A növekedés egészen negyed nyolcig tartott, majd, ahogy a jobb parti fák  árnyéka átvetült a bal-partra, csökkent az árnyékkal, csökkenni kezdet egyedszám is. A rajzás a mai nap is negyed kilenc körül fejeződött be.

Becsült egyedszám a tegnapinál egy kicsit  kevesebb 100.000 körüli lehetett.

Hasonlóan a tegnapi naphoz túránkra 41-en jelentkeztek, szúnyogcsípetten, de élményekkel megtelve gyalogolták le a visszautat. Akiket megkérdeztünk, mindenki a csodálatos kérészekről és nem a borzasztó szúnyogokról beszélt. De nem ennyien voltunk! A híradásainkat nagyon sokan olvassák és már nem mindenkinek van szüksége  kérész életmód kiképzésre. Már többször voltak itt nálunk, és önálló kérésznéző lett belőlük. Sok a korábbi évekből ismerős arc. Ma talán többen voltunk a tegnapi összesen 100-nál.


(Fotó: Torkos Györgyné)

Környezeti feltételek: Egész nap zavartalan napsütés, a délután vége felé kisebb felhők, amik alig takarták el a napot. Hőmérséklet 35 C. Vízhőfok: 28.6 C.

Holnap még egy túra, bár volt már olyan (igaz, csak egyszer), hogy kis visszaesés után mégis növekedett a kérészlétszám, de reálisan gondolkodva a holnapi nap már tényleg a leszállóágról fog szólni. De még ez is szép szokott lenni!

 

Forrás: Tálas László
2021.06.28.

Tiszakürti Arborétum

Nyomtatás
Érdekes tartalmak
Szállás - étkezés

Hortobágy és környéke.

Tudj meg többet
Csomagajánlatok

Utazási irodák számára...

Tudj meg többet
Tájékozódj!

Térképek, hasznos tudnivalók...

Tudj meg többet
Járműbérlés

Kerékpár, szekér, motorcsónak...

Tudj meg többet