Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság
Turizmus - Hírek 2021-06-29

REMÉNYEK ÉS ÖSSZEHASONLÍTGATÁSOK

(Második túra nap)

Ha visszagondolok a vasárnap estére, mivel közel van, eszembe jutnak a táplált remények, amit a mai nappal kapcsolatosan gondoltam. Persze, ez nagy fokú összefüggést mutat a bennem kialakult, előző két tíz év tapasztalataiból összegyűjtött saját véleménnyel. Meg egy jó adag optimizmussal is. Hogy mit is gondoltam optimistán? Hát, azt, hogy a rajzás még a mai napon fokozódni fog, sokkal nagyobb egyedszámmal, mint tegnap. Berobban, mint 2009-ben és négy napig abba sem hagyja.

Most éppen nem azt a világot éljük. Sajnos, amellett, hogy mindig azt kell megbecsülnünk, amit kapunk, el kell mondanom, hogy a vasárnapi rajzás volt a csúcs, és a mai, hétfői rajzás egy kicsit kevesebb egyedszámmal már a leszálló ágba lépett. Ez realitás, de ettől függetlenül gyönyörű napunk volt!


(Fotó: Torkos Györgyné)

A napokban kialakult kérészszokás szerint, most is késő délután, 18 óra körül kezdtek megjelenni  a kikötő feletti szakaszon az első hímek, egészen a folyó közepéig pásztázva nősténykereső  portyájukat. Egyre több hím szubimágó pilleként libegett fel a folyóparti növényekre vedleni. (Szerencsére, jutott a túrázóink ruháira is.) Mire elértem az északi fordulómat már a folyó-közepi női szakasz is kezdett felfejlődni. Délen még semmi mozgolódás, csak alig pár hím rugózott villás faroksörtéjére támaszkodva a délutáni nap aranyába öltöztetett apró vízfodrokon.  Még egy forduló és északon minden zizegni kezdett, édeskés  feromon illat töltötte meg az orrunkat és fél hétre felfejlődött szinte teljes létszámmal a petéket szóró nőstény állomány is. Mire a déli körhöz értünk már ott is  a tegnapról ismert nagyon nagy sűrűségű két folton, csúcsra ért a fiúkérész létszám. A növekedés egészen negyed nyolcig tartott, majd, ahogy a jobb parti fák  árnyéka átvetült a bal-partra, csökkent az árnyékkal, csökkenni kezdet egyedszám is. A rajzás a mai nap is negyed kilenc körül fejeződött be.

Becsült egyedszám a tegnapinál egy kicsit  kevesebb 100.000 körüli lehetett.

Hasonlóan a tegnapi naphoz túránkra 41-en jelentkeztek, szúnyogcsípetten, de élményekkel megtelve gyalogolták le a visszautat. Akiket megkérdeztünk, mindenki a csodálatos kérészekről és nem a borzasztó szúnyogokról beszélt. De nem ennyien voltunk! A híradásainkat nagyon sokan olvassák és már nem mindenkinek van szüksége  kérész életmód kiképzésre. Már többször voltak itt nálunk, és önálló kérésznéző lett belőlük. Sok a korábbi évekből ismerős arc. Ma talán többen voltunk a tegnapi összesen 100-nál.


(Fotó: Torkos Györgyné)

Környezeti feltételek: Egész nap zavartalan napsütés, a délután vége felé kisebb felhők, amik alig takarták el a napot. Hőmérséklet 35 C. Vízhőfok: 28.6 C.

Holnap még egy túra, bár volt már olyan (igaz, csak egyszer), hogy kis visszaesés után mégis növekedett a kérészlétszám, de reálisan gondolkodva a holnapi nap már tényleg a leszállóágról fog szólni. De még ez is szép szokott lenni!

 

Forrás: Tálas László
2021.06.28.

Tiszakürti Arborétum

Nyomtatás
Események

Aktuális események

HKSzCsPSzV
01020304050607
08091011121314
15161718192021
22232425262728
293031       
2022. augusztus
Mondjon véleményt

Mondjon véleményt

Kitöltöm

Érdekes tartalmak

Szállás - étkezés

Szállás - étkezés

Hortobágy és környéke.

Tudj meg többet
Csomagajánlatok

Csomagajánlatok

Utazási irodák számára...

Tudj meg többet
Tájékozódj!

Tájékozódj!

Térképek, hasznos tudnivalók...

Tudj meg többet
Járműbérlés

Járműbérlés

Kerékpár, szekér, motorcsónak...

Tudj meg többet

Múzeumok, kiállítások, látnivalók

Szállás, étkezés

Tanösvények, szórakozás, fürdők, programhelyszínek

Fejlesztések, projektek

Turista információ