Turizmus - Hírek 2021-06-27

Tálas László kollégánk beszámolója a tegnapi tiszavirágzásról,
a Közép-Tisza térségéből:

 

"Nevem napjára érkezett hozzánk a tiszavirágzás!

Nálunk a családomban nem volt divat a névnapokat ünnepelni. Igaz, apám István volt, és a Karácsonyi Ünnepek egy kicsit elhalványították a névnap jelentőségét. Viszont ez az ajándék, hogy  ma durrant be a tiszavirágzás, igazán jól esett LÁSZLÓ napra. A sok várakozás, a sok gondolkodás elfárasztja az embert. Ugyan mi történhet a víz alatt, mi lehet a titok, a tiszavirágok életének évmillós titka.  Talán a titok nem is annyira fontos,  fontosabb, hogy léteznek, elkápráztatnak bennünket és minden évben hagynak bennünket rácsodálkozni a természet mesébe illő gálaelőadására.

Az első túranapunk meghirdetésének döntése mindig kétségek között szokott megszületni. Bátorság és mély levegő, ki kell mondani hogy jöhetnek Önök is, ezt már látni kell. De ebben a döntésben is, mint a legtöbben, benne van a tévedés lehetősége is. Bennünk, bennem emiatt van némi kis lámpaláz, még 15 év után is. Szerencsére nem sokat tévedtünk ez alatt az idő alatt. Utólag megkönnyebbülve mondhatom, hogy jó döntés volt!

A programunk évek óta szokásos nem változik, mert nem kell neki változni. Gyülekező az Arborétumban, előadás, hogy azok, akik eljöttek tudják mi fog történni. Itt, amikor egyben vagyunk csak egyszer kell elmondani, de ha lemegyünk a kikötőbe, mindenkinek el kell ismételni, nagyon sokszor. Nem egyszerű a történet, talán még nekünk szervezőknek is akad néhány ismeretlen és feltáratlan részlet, de azokban, akik először látják, rengeteg kérdés merülhet fel. A válaszok jó ha előre elhangzanak, a gyalogtúra alatt lehet rajtuk gondolkodni. És, amikor leérünk még egyetlen kérész sem repül! Mi lesz itt? A tegnap estéből mi már sejtjük, de a kérészfelfedező nem. Roppant nagy öröm az első hímek bemutatkozása, aztán sokasodnak, mindenre rászállnak vedleni. A vendégeinkre is! Emberközelből látni a fiúkérész vedlését, még a felnőtteknek is ámulatba ejtő! A gyerekek, most elfelejtenek rosszalkodni. Van látni való, kézzel fogható a természet jelenléte. Mindenkit lenyűgöz a látvány, sokan az utolsó pillanatig maradni akarnak. És nem számítanak a szúnyogok (pedig vannak bőven). A vissza gyalogtúra szokott a legmegpróbáltatóbb lenni, de vidáman megtette a két és fél éves kis szöszke lány is. Szalonnasütésre kevesen maradtak, pedig erre sem mindig van alkalom. De van értelme, amiért ezt is beiktattuk, a sok élményt, benyomást, menet közben felmerülő kérdést meg lehet beszélni.


Tiszainoka, hajókikötő
(Fotó: Torkos Györgyné)

A mai nap a tegnapihoz képest emelkedő  egyedszámú tiszavirág rajzás indult el. A becsült nagysága napi rajzáscsúcsban (19.00 tájékán), úgy 200.000-re lehet becsülni. Az egyedszámot nemenként bontva elmondható, a nőivarú egyedek túlsúlya. A hímek egy-egy foltban, a jobb élőhelyeken alkottak tömeget, főleg a déli körön a bal part behajló fűzfáinak környékén. Fél-nyolc táján a hímek egyedszáma csökkenni kezdett, majd háromnegyedre szinte el is tűntek. A nőstények kompenzációs repülése félhétkor kezdődött és negyed kilencre fejeződött be.

Környezeti feltételek.: Napközben zavartalan napsütés, 33- 34 C, egy egy kósza felhő. Vízhőfok: 28,8 C.

Holnap hasonló tartalmú programmal várjuk Önöket. Szerezzenek életre szóló élményt a Tisza-parton!"

 

2021. június 28-án és 29-én is részt vehetnek a Tiszakürti Arborétum programján.
Részletek ITT!

Nyomtatás
Érdekes tartalmak
Szállás - étkezés

Hortobágy és környéke.

Tudj meg többet
Csomagajánlatok

Utazási irodák számára...

Tudj meg többet
Tájékozódj!

Térképek, hasznos tudnivalók...

Tudj meg többet
Járműbérlés

Kerékpár, szekér, motorcsónak...

Tudj meg többet