Turizmus - Hírek 2020-06-22

2020.06.23.

Gyorsan vége lett…

 

A tegnap esti reményeim nem váltak valóra. Még egy napot jó lett volna velük tölteni, de nem kaptunk, csak ennyit. Vagyis szűk négy napot. És már csak jövőre lesz legközelebb.

A szokásos negyed hatkor értem le a kikötőbe, szintén szokásos vízmeregetés, mert minden nap esik valamennyi eső. Ma szerencsére nem sok volt a csónak alján, gyorsan végeztem. Pótolni kellett még a fél hónap alatt elfogyasztott üzemanyagot is, mire mindennel végeztem megérkezett kolléganőm, akivel tegnap elhatároztuk, hogy felmegyünk egész Kécskéig, megnézzük arra, a jobb helyeken milyen lesz a virágzás.

Folyamatosan árad a víz, nagy letört ágak, gallytömegek úsznak a sodorvonalban. Szerencsére szemét alig! Mire a kötelező indulás előtti teendőimmel végeztem, megmértem a víz hőfokát 21 C. A kikötő-ponton körül, úgy fél hat felé már vagy 20 kérész kereste volna párját. Ha nagyobb rajzás készülődött volna, akkor a szubimágók ebben az időben tömegével repültek volna vedleni, de kicsi volt az aktivitás. Néha egy-egy nőstény repült volna a folyó közepére, de általában nem volt szerencséjük, mert a madarak összevadászták őket. Mondtam is a kolléganőmnek, hogy itt az idei tiszavirágzás vége. Ennyit kaptunk most ebben az évben ajándékba.

Elindultunk felfelé, és mindenütt csak egy-egy, általában fiúkérész repült csak. Egy helyen volt egy kicsivel több aktivitás, de itt is a néhány tíz egyedig tudott felfejlődni a napi állomány. A kécskei strand felett visszafordultunk, már alkonyodott.
Hét óra elmúlt és vele együtt búcsúztathatjuk az idei tiszavirágzást is a Közép-Tiszán.

Mérleg: Az idei tiszavirágzás aktív része Tiszainokánál

18-án csütörtökön kezdődött;

19-én pénteken egy nem várt visszaesés;

20-án szombaton kb. 10.000 környéki repülés, esőben, nagy szélben;

21-én vasárnap volt az idei virágzási napok közül a csúcsnap, rövid ideig cca.: 100.000 repüléssel, szép folyóparti hím megjelenéssel, összeálló tiszavirág formációkkal;

22-én hétfőn látható visszaesés, de még látványos megjelenés, mind a hím, mind a nőstény zónákban;

23-án rajzás összeomlása, nagyon kevés (10-50 db), főleg hím megjelenés.

 

Köszönöm, azoknak, akiket hozzánk hozott tiszavirágnézőbe a kíváncsiság, hogy itt voltak. Remélem, hogy sokakban örök nyomot hagyott az az élmény, amit e kecses rovarok látványa okozott. Mi, akik azon dolgozunk, hogy minél több információt kaphassanak, és időben ide tudjanak érni, jövőre is megteszünk mindent, hogy ez az átélt élmény tovább folytatódjon.

 

Forrás: Tálas László
(HNPI)

 

Figyelmünket most már a Tisza-tó térségébe irányíthatjuk, ugyanis Kiss Ferenc kollégánk ma esti bejárása alkalmával jóval több kérészt figyelt meg a Tiszaszőlős menti folyószakaszon.

Egy potyautasa is akadt a vízi útja során.

 
Potyautas a csónakban
Fotó: Kiss Ferenc

 

 

Nyomtatás
Érdekes tartalmak
Szállás - étkezés

Hortobágy és környéke.

Tudj meg többet
Csomagajánlatok

Utazási irodák számára...

Tudj meg többet
Tájékozódj!

Térképek, hasznos tudnivalók...

Tudj meg többet
Járműbérlés

Kerékpár, szekér, motorcsónak...

Tudj meg többet