Turizmus - Hírek 2020-06-17

2020. 06.18

Erre vártunk idáig!

Péntek, szombat vasárnap

A tiszavirágzásnál a csodavárás vége, az akkor következik be, amikor az elővirágzás egy olyan fázisba lép, mint amit ma láttunk.

Szokásos időben negyed hatkor érkeztem a kikötőbe, de már azzal fogadott a kikötős Julcsi, hogy most jöttek vissza a vízről és már láttak kettő példányt. Igaz az egyiket, a hímet a kikötőtől északra, a nőstényt a déli kanyar előtt, szóval jó távol egymástól. A kishajóval tettek egy kört, nagyjából beállítva a forgásidőt.  Félhat után indultunk el, de előtte egy gyors vízhőmérséklet mérés: 23,8oC. Áradó víznél nem is rossz!

Indulás előtt, míg a kolléganőmre vártam, éppen a fényképezőgépemet készítettem elő, amikor a szél elől egy szubimágó fiú kérész berepült a csónakomba, a tisztítószivacsot találta a legjobb helynek, hogy levesse gyorsan kinőtt ruháját. Sikerült végigfényképeznem, bár biztosan tömegével fogunk látni az idén is, de az első vedlés mindig nagy élményt jelent, még akkor is, ha az ember több évtizede ezzel foglalkozik.

Az előjelek, az egy nap kényszer kihagyás után, nagyon jónak mutatkoztak. Az évek óta mindig nagyon jó rajzó helyeken egyre több szubimágó kereste fel a környező növényeket vedlés céljából, és egyre többen villám módjára cikáztak a vízen, keresve a nőstény egyedeket. A strand előtti kanyarba érve már a petéiket szórva repültek a folyó közepén a nőstények. Számukat már nem lehetett egyedenként megszámolni. A napi csúcson becsülve kb. 100 repülő tiszavirágot lehetett látni.

Közben, az északi felső részre is elkalandoztunk, de ott csendes volt a víz, csak néhány példány keveredhetett arra.

Menetközben azt is megbeszéltük, hogy lehetséges, hogy még pénteken is csak egy erősebb elővirágzás lesz, de mégis, azoknak, akik a közelben laknak és tehetik, megírom, hogy most már lesz mit látni. A megfigyelési időszak alatt tapasztaltam, hogy vannak kitartó emberek, kiknek a lelke tele van a csodavárás örömével és kíváncsisággal, akiknek nem számított az eső, erős napsütés. Ott voltak és vártak! Remélem nem hiába, és ők is itt tudnak lenni a tiszavirágzáson.

Szeretném felhívni a figyelmüket, hogy a Tisza árad, a korábbi években megszokott megfigyelési pontok nem használhatók. Csak a kikötő területéről lehet a megfigyelni az eseményt. A kikötő pontonon nem tartózkodhat senki. Jelentősebb csapadék hullott az utóbbi pár napban, ezért különös figyelemmel legyenek egymásra. Kérem, hogy a gyerekekre fokozott figyelemmel legyünk. Készítsék fel őket (és persze saját magukat is), hogy tudják, nem egy veszélytelen helyre hozzák őket. A száraz tavasznak köszönhetően nagyon kevés szúnyog van. (Szinte egyáltalán nem lehet, eggyel sem találkozni). Előfordulhat, hogy zápor, zivatar zavarja meg a tiszavirágzást. Legyen önöknél esőkabát, víz-, sárálló cipő, és gondoljanak előre arra, ha netán eláznának, hozzanak magukkal váltóruhákat. Előfordulhat az is, hogy nagyon meleg lesz, az UV sugárzás a víz mellett magas szokott lenni. Gondoljanak a megfelelő védelemre. Ivóvizet mindenképpen hozzanak magukkal! A kikötő területe szűk, a gépkocsik nagyon nehezen tudnak megfordulni, főleg akkor, ha nagyon sokan betódulnak a kikötő területére. Kérem Önöket, ha gépkocsival érkeznek, ne hajtsanak át a gáton, hanem hagyják járműveiket a gátőrházhoz vezető út két oldalán.

Ha tudnak korábban érkezni, tekintsék meg a Tiszakürti Arborétumot, ahonnan a gáton (északi irányban) 2.5 km kellemes sétával érhető el  a Tiszainokai kikötő.

És még egy nagyon fontos dolog! A természetbe jönnek, csak a lábbelijük nyoma maradjon Önök után!

 

Forrás: Tálas László

(HNPI)

Hírek máshonnan:

 

Magyarkanizsán (Szerbia) tegnap az eső ellenére 10.000 nagyságrendű repülés volt.

Szegeden, ma a szél ellenére is elindult a virágzás, több ezres nagyságban.

A HNPI Természetvédelmi Őrszolgálatának munkatársai a Tisza Szolnok alatti szakaszán a legintenzívebb mozgást a 329-327 fkm és a 331-332 fkm között tapasztalták vízi bejárásuk során. A repülés igen szórványos volt, néhány száz egyed, hímek és nőstények vegyesen voltak láthatóak. Még a Szolnok belterületi folyószakaszon egészen 20 óráig szépen repültek a kérészek.
Kollégánk elmondása alapján  Nagykörű-Szolnok között szakaszosan hasonló rajzás volt megfigyelhető.

 

 

Nyomtatás
Érdekes tartalmak
Szállás - étkezés

Hortobágy és környéke.

Tudj meg többet
Csomagajánlatok

Utazási irodák számára...

Tudj meg többet
Tájékozódj!

Térképek, hasznos tudnivalók...

Tudj meg többet
Járműbérlés

Kerékpár, szekér, motorcsónak...

Tudj meg többet