Turizmus - Hírek 2020-06-14

2020.06.15

Zuhog az eső!

 

Ma egész nap fenyegetőbbnél fenyegetőbb felhőtömbök repültek felettünk. Az egyik jött és követte a másik. A nehezebb felhőkben szürke jégfelhők is voltak. Érdekes, hogy a nyugatról érkező esővel teli felhőket, jeget is hozó zivatarfelhőket a Tisza itt Kürttel szemben megállítja. Hihetetlen, de nem tudnak átjönni a folyón. Hatalmas záporok vannak a túlparton, és ha jeges a felhő, akkor veri a jégeső Lakitelket és Tiszakécskét. A folyó előtt megállnak a felhők és „gondolkoznak”! Merre is tudnának átkelni a folyón? Mi ezt emberek tudjuk, de nekik a Tiszaug híd nem jó, csak a csongrádi fahíd környékén, vagy Nagyrévnél a kompnál tudnak átkelni. Miután kicsit gondolkodtak, eldöntik, merre menjenek, északnak-e, Nagyrévnek, vagy délnek Csongrádnak. Az esőből mi is kapunk, csak kicsit áttételesen, mert nem szeretnének bennünket kihagyni, ugyanis visszakerülnek az átkelő után, de nehezebb jeges terhüket a túlparton hagyják. Nálunk a nyári csapadékfelhők így közlekednek.

Öt előtt 10 perccel itthonról indulásom előtt megcseppent az eresz. Nagy cseppekben kezdte rá, majd kicsit aprózta. Bár, tudom, hogy ilyenkor kár lemenni a folyóhoz, mert valószínűleg a fényviszonyok miatt nem indul be a virágzás, mégis lementem a kikötőbe. Gondoltam, legalább az egésznap változó intenzitással hulló eső csónakomban maradt nyomát kimeregetem. Volt egy jelentkező családom is tegnap, akik velem szerettek volna jönni. Igen elszántan a zuhogó esőben meg is érkeztek. Elszántságukat bizonyítja, hogy mondtam nekik tegnap, ha esik, nem megyünk. Nem volt kihalt a kikötő, az esőben is voltak, akik karbantartották hajójukat, de vízre nem mentek. Kolléganőm családi okokból ma jött le először. Vele együtt kémleltük a vizet, annak ellenére, hogy mind a ketten tudtuk, nem fog történni semmi. Vagyis történt, újra árad a folyó, az előrejelzés szerint 2-3 métert fog emelkedni a vízszint. Az áradáskor a víz visszaszokott hűlni, de most ezt a hőmérő nem igazolta vissza. 20,8oC a vízhőfok.

Negyed nyolcig vártuk, hátha csoda történik, de nem történt csak az, amit már korábbi évek tapasztalatai mutattak. Borult, egész napos esőben este nincs tiszavirág és tiszavirágzás sem. Ám olyan volt már, hogy jött egy gyors zivatar, utána kisütött a nap, és ezt követően még virágzott a Tisza.

Türelem! Itt van már, csak ki kell várnunk az alkalmas időjárási körülményeket.

 

Forrás: Tálas László

(HNPI)

 

Nyomtatás
Érdekes tartalmak
Szállás - étkezés

Hortobágy és környéke.

Tudj meg többet
Csomagajánlatok

Utazási irodák számára...

Tudj meg többet
Tájékozódj!

Térképek, hasznos tudnivalók...

Tudj meg többet
Járműbérlés

Kerékpár, szekér, motorcsónak...

Tudj meg többet