Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság
Turizmus - Hírek 2020-06-14

2020. 06.14

Vihar után!

 

Ma úgy hozta a sors, hogy egyedül mentem le a Tiszára. Vihar után mentem, bár szerintem nálunk Tiszakürtön több eső eshetett, mint a kikötőben. Pedig nem olyan nagy a távolság. Kellemesen lehűtötte a levegőt a zápor és szokás szerint a napocska ki-kibújt a felhők mögül. Még jól is esett a nap melege, így hát a víz kimeregetése után ücsörögve figyeltem a vizet.

Társaim is akadtak, mert három, korábbi tiszavirágzásokról ismert hölgy és egy kisgyermekes család jött kíváncsiskodni. Sokszor nem kell messzire menni, mert a dolgok ott történhetnek az ember szeme előtt. Akikre vártam késtek. Csak azért utaztak Szolnokra a hétvégén, hogy tiszavirágot lássanak. Ott nem láttak, de megtaláltak, és ha már ezért eljöttek a Dunántúlról, ha virágzást nem is, de legalább virágot láthattak. Már negyed hét is elmúlt, amikor a ponton mellett egy hím virág jelent meg gyors cikázással, majd utána a folyó közepén egy nőstény.

Csónakba szálltunk, meginvitáltam a hölgyeket is. A szokásos északi irányba indultam először, itt is kicsit megélénkült a víz felszín. Nem sok, még egyszerűen megszámolható hím jelent meg leginkább. Összesen kb. 10-et láthattunk. Visszafordulva, érzésem szerint, velük találkozhattunk. A déli irányban a strand előtti kanyar fölött egy nőstény repült közvetlen a víz felett.

Összegezve, a héten, ha összeadom az összes napon észlelt egyedet, akkor ma többet láttunk. A nap zárásaként 19.15-kor dél felől megjelent a takarító brigád (sirályok), és gondosan összeszedték a még repülő egyedeket. Megjelenésük egy jelentős jel, hogy nemsokára elindul a természet nagy előadása.

A tiszavirágzással foglalkozó kollégáimtól is jött hír. A Tisza szegedi szakaszán, és a Maros torkolatban 100-as nagyságrendű repülés volt tapasztalható. Hasonló híreket kaptam a határon túli Tisza-szakaszról is.

Vízhőfok: 20,6oC. Levegő hőmérséklet: 24oC.

 

Forrás: Tálas László

(HNPI)

 

Nyomtatás
Események

Aktuális események

HKSzCsPSzV
01020304050607
08091011121314
15161718192021
22232425262728
293031       
2022. augusztus
Mondjon véleményt

Mondjon véleményt

Kitöltöm

Érdekes tartalmak

Szállás - étkezés

Szállás - étkezés

Hortobágy és környéke.

Tudj meg többet
Csomagajánlatok

Csomagajánlatok

Utazási irodák számára...

Tudj meg többet
Tájékozódj!

Tájékozódj!

Térképek, hasznos tudnivalók...

Tudj meg többet
Járműbérlés

Járműbérlés

Kerékpár, szekér, motorcsónak...

Tudj meg többet

Múzeumok, kiállítások, látnivalók

Szállás, étkezés

Tanösvények, szórakozás, fürdők, programhelyszínek

Fejlesztések, projektek

Turista információ