Turizmus - Hírek 2020-06-12

2020.06.13

Megjött a nyár!

 

Ma aztán nem panaszkodhattunk a napsütés hiányára! Egész nap száz-ágra sütött! Kétszer is voltunk lenn a fiaimmal a kikötőben. Megígértük, hogy segítünk a kishajó kitakarításában, készülve a tiszavirágzásra. Második alkalommal már egyedül a szokásos, 3 km-es „járőrözésemre” érkeztem negyed hatkor. Fél hatra egy találkozó volt megbeszélve, de hiába vártam legalább negyedórát. Nem érkeztek meg a kécskei oldalra. Gondoltam teszek egy déli kis kört és visszanézek, hátha addigra megérkeznek, de nem volt senki. A kikötőt kezelő Julcsi szerint éppen akkor voltak ott, de nem vártak meg. Így aztán magam maradtam.

Elővettem a hőmérőt és vízhőmérsékletet mértem: 20,7oC, és lassan elindultam a hosszabb északi körömnek. Korán is volt még, rekkenő meleg a vízen. Sapkát kellett volna hoznom, helyettesítésként többször a bemártott kezemmel vizeztem kurtára vágott hajamat. Újra áradni kezdett, ilyenkor sárgásra változik a víz színe és egyre több ágdarab, vastagabb letörött ág úszik a sodorvonalban. Az úszó ágakat kerülgettem, mert nem szeretem hallani, ahogy a csónak alját súrolják és a végén a hajócsavarhoz ütődnek. Időnként felszedem az utamba kerülő, „civilizált világ műanyag melléktermékeit”. Az utóbbi napokban Marci sugallatára kezdtük el szedni, és már rám is ragadt. Szép nyugodtan, alapjáraton vitt fel a Honda. Ahogy a fordulási pontomhoz értem, újra megmértem a víz hőmérsékletét. Nem változott: 20,7oC. Ebben a körben egyetlen repülő tiszavirággal sem találkoztam, pedig már a napi rajzás ideje itt is lehetne. Akkor még egy déli forduló!(18.45) Ekkor sem láttam egy tiszavirágot sem.

Nagyon közel mentem a kikötő stégjéhez, már korábban is láttam, hogy néhány várakozás teli tiszavirág rajongó már nagyon szeretné látni az eseményt. Hirtelen eszembe jutott, hogy megkérdezem őket, hátha lenne kedvük egyet velem kerülni. Ilyen a mai világ, mert az első kérdés: Mennyiért? A válaszom: Semmiért, csak úgy, hogy ne legyek egyedül. Ismeretlen barátságból, hogy kapjanak egy kicsit többet a Tiszából, látványból és egy kis beszélgetésből hallottaktól legyenek többek, legalább néhány percig, sokkal közelebb a természethez. Bár, azt hittem, hogy ez a mai nap tiszavirágmentes lesz, velük együtt, azért csak sikerült egy nőstény virágot „kiizzadni”(18.50). Magányosan keresgélt az északi vonalam közepén. Több sem akadt! Felbátorodva és reménykedve újra délnek fordultam velük, de csak néhány hódjáratot és a napozó teknősöket fedeztünk fel.

Továbbra is csak a várakozás marad nekünk, még türelemmel kell lennünk!

 Napi hőmérséklet: 28oC. Vízhőmérséklet több helyen mérve, mindenütt 20,7oC.

 

Forrás: Tálas László

(HNPI)

 

Nyomtatás
Érdekes tartalmak
Szállás - étkezés

Hortobágy és környéke.

Tudj meg többet
Csomagajánlatok

Utazási irodák számára...

Tudj meg többet
Tájékozódj!

Térképek, hasznos tudnivalók...

Tudj meg többet
Járműbérlés

Kerékpár, szekér, motorcsónak...

Tudj meg többet