Turizmus - Hírek 2020-06-11

2020.06.12.

Ötödik nap

 

Ma csak a szokásos 3 km-es utat jártuk be. Marci fiam ma is velem volt, sokkal könnyebb egy kis segítséggel elindulni és kikötni is. Indulás előtt vízhőfok mérés: 50 cm mélyen 19,8oC. Aztán indulás!

Jobban szeretek észak felé indulni, mert van egy félsz bennem, hogy mi lesz, ha a motor leáll. Biztosan megsértődne, ha lelke lenne, mert nagyon üzembiztos kis jószág. Nyilván, ha folyásiránnyal szemben állna le, akkor le tudnánk csorogni a kikötőig. Aztán mindig megnyugszok, mert fantasztikus vele utazni. Mindig eszembe jut az az időszak, amikor még nem volt se motor, se csónak, és a négyszemélyes családi kenunkkal szeltük a folyót.

Ma is korán érkeztünk, mert két lassú körre is volt időnk. Az elsőben nem történt semmi, mint tegnap, ezúttal is összeszedtünk néhány úszó szemetet, aztán a déli rész fordulójánál kikötöttünk az inokai strandon. Felmértük a terepet, milyen lesz az idei homok, milyen lesz az idei évi fürdőzés helye. Benépesült a víz is, egyre több lassan közlekedő lakóhajót lehet látni. Általában idős emberek, akik vízen töltik el a nyári napjaikat, egészséges, nyugodt környezetben. 18.15-kor indultunk vissza a kikötő felé, és 18.18-tól egy egyedül bóklászó hím repült velem versenyt a baloldalamon. Veszítettem, mert sokkal gyorsabb volt nálam. Elhatároztam, hogy megpróbálom lefényképezni, és kitenni az első idei kérészképet. Már, akkor, amikor kigondoltam tudtam, hogy nagyon nagy szerencsének kellene történnie, hogy ez sikerüljön. Csak az olvasóim képzeletére támaszkodhatom, mert bár a korábbi évek fotóiból vehetnék elő, de inkább csak akkor, ha ténylegesen sikerül azt a fotót az idén elkészítenem.

Még elég sok időnk volt, újra nekivágtunk az északi résznek. Utolértük a lassú lakóhajókat, előttünk ismerős kiskunfélegyházi vízitúrázó csapat kenuit láttuk meg. Minden évben megteszik a tiszavirág túrájukat a vízen. Van, amikor sikerül virágzásban evezniük, és van, amikor, mint ma is, csak keveset látnak. A Kécskei strandról indultak és 100 méterrel ezelőtt látták az első kérészt repülni. Tréfásan kiáltottam vissza nekik, hogy mi is megkeressük! Nem sokat kellett leskelődni, mert kiszámíthatatlan irányváltásaival balról ott cikázott mellettünk (18.38). Marci vezetett, és én már az előkészített fényképezőgépemmel újra próbálkoztam megörökíteni. Nem sikerült, letettem a kép készítéséről. Nem volt túl fotogén a modellem. Aztán, még egy rövid déli forduló kikötés előtt, reménykedtem, hogy a déli napsütöttebb részen talán párja is akadhat a korábban látott hímnek. De nem találtunk egyet sem.

A mai napot, az előző napokhoz hasonlóan ugyanúgy 2 észlelt példánnyal zártuk. Az e-mailjeink között az egyik üzenetben ma azt olvashattuk, hogy Szegeden az öreg híd alatt, tegnap este egy 100-as nagyságrendű repülés volt. Természetvédelmi őr kollégánk a Maros torkolat közelében észlelt hasonló nagyságrendű kérész repülést. Valami már ott elkezdődik!

Várjuk mi is a holnapot!

Léghőmérséklet: 26oC. Víz hőmérséklet több helyen is mérve: 19,8oC. Napközben kissé felhős volt az idő, amíg a vízen voltunk kitisztult az ég, ragyogó napsütés volt.

 

Forrás: Tálas László

(HNPI)

 

Nyomtatás
Érdekes tartalmak
Szállás - étkezés

Hortobágy és környéke.

Tudj meg többet
Csomagajánlatok

Utazási irodák számára...

Tudj meg többet
Tájékozódj!

Térképek, hasznos tudnivalók...

Tudj meg többet
Járműbérlés

Kerékpár, szekér, motorcsónak...

Tudj meg többet