Turizmus - Hírek 2020-06-09

2020.06.09.

Második megfigyelési nap Tiszainokánál

 

Minél több időt tölt el az ember a tiszavirág megfigyeléssel, annál több visszaköszönő panelt fedezhet fel. Én panelnek nevezem, azokat a történéseket, amik több év gyakorlatát tekintve megismétlődnek. Ma egy ilyen panellel találkoztam! Az emberi logika szerint, ha egyszer már találkoztunk egy tiszavirággal, akkor másnap legalább kettőt remélünk, aztán a harmadik nap már sokkal több, és ez a napok teltével beletorkollik a fővirágzásba. Szerencsére a természeti jelenségek jelentős többsége nem követi az emberbe épített kincstári optimizmust. A jelenségek járják a maguk titkokkal teli útjait, ügyelve arra, hogy a fajba gondos precizitással beépített életstratégiáját magukon kívül csak kevesek ismerhessék.

A tegnapi egy kis szárnyas virág látványa mára már, ha nem lenne másfél évtizedes tapasztalat, duplájára nőhetett volna. De működnek a panelek és megtanultuk, hogy nem szabad előre a jelenség növekedésére vonatkozó következtetéseket levonni, csak az adott napi történések számítanak. 

Miután jól körbeírtam, következzen az eredmény, hát ma nem láttunk egy kósza repülő tiszavirágot sem. Az időjárás a tegnapi naphoz hasonlatos volt. Hatalmas magasságokba emelkedő gomolyfelhők, zivatart sejtető sötétkék talapzattal. Bármikor eshetett volna, de a felhők között ügyesen bujkált a nap, és inkább az embereket melengetette.  A víz még mindig árad, bár ez nem nagy áradást jelent, csak egy métert emelkedett a szokatlan tavaszi alacsony vízállás.

Mint ígértem a víz hőfokot is mérem Tiszainoka térségében. A vízfelszín hőmérséklete: 19 oC, ami egy kicsit elmarad az ebben az időszakban szokásos 20-22 oC-tól, de ez nem jelentős különbség. Levegő hőmérséklete: 24  oC.

Ma ez történt! Remény a holnapban!

 

Forrás: Tálas László

(HNPI)

 

Nyomtatás
Érdekes tartalmak
Szállás - étkezés

Hortobágy és környéke.

Tudj meg többet
Csomagajánlatok

Utazási irodák számára...

Tudj meg többet
Tájékozódj!

Térképek, hasznos tudnivalók...

Tudj meg többet
Járműbérlés

Kerékpár, szekér, motorcsónak...

Tudj meg többet