Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság
Tourinform

HORTOBÁGYI NEMZETI PARK
LÁTOGATÓKÖZPONT

+36 52 589-000

 

 

Befejeződött az első Ifjú Kócsagőr Program

 

Speciális programot szerveztek a természetvédelmi őrök utánpótlására az Y TriÁsz mozgalom és a Vidékfejlesztési Minisztérium támogatásával, az Ifjú Kócsagőr verseny záró rendezvényét csütörtökön Fenékpusztán, a Vönöczky-Schenk Jakab kutatóházban tartották.

Az Y TriÁsz mozgalmat 2013 januárjában hozta létre a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság, a Fürge Diák Iskolaszövetkezet és a 30Y zenekar azzal a céllal, hogy az Y-generációt, a 20-30 éves korosztályt - pályakezdő fiatalokat, felsőoktatási intézmények hallgatóit - bevonják az értékteremtő programokba. A Vidékfejlesztési Minisztérium Nemzeti Parki és Tájvédelmi Főosztályával közösen 2013 tavaszán hirdették meg az Ifjú Kócsagőr speciális szakember utánpótlási programot. A felhívásra több száz fiatal jelentkezett, a kiválasztott 77 versenyző prezentáció keretében mutatta be nemzeti parkban töltött időt, majd lehetőségük nyílt arra is, hogy természetőr vizsgát tegyenek.

 


A csütörtöki döntőn a következő évi kócsagőr program megtervezése volt a feladat. A fődíjat - a walesi Pembroskeshire Coast Nemzeti Parkba szóló egyhetes tanulmányutat - Janó Gizella nyerte meg, az ifjú kócsagőrt Széll Antal, a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság természetvédelmi őre készítette fel a versenyre.

 

 

A rendezvényen Rácz András, a Vidékfejlesztési Minisztérium környezet- és természetvédelemért felelős helyettes államtitkára hangsúlyozta, a nemzeti park igazgatóságokra fontos szerep hárul a környezeti nevelés területén is.

 

 

Elmondta, hogy a tíz nemzeti park igazgatóságának területén 244 természetvédelmi őr dolgozik. A védett területek nagysága 850 ezer hektár, a Natura 2000 területek pedig 1,2 millió hektáron terülnek el, így egy-egy természetvédelmi őrnek csaknem 8 ezer hektárnyi területet kell felügyelnie. A hatósági, rendészeti, természetvédelmi munkák mellett számos új feladatuk is van, részt vesznek a régészeti lelőhelyek védelmében, az illegális hulladéklerakók felszámolásában, de munkájukhoz tartozik a tűzesetek kezelése, falopások megelőzése is.

Szilágyi Gábor, a Hortobágy Nemzeti Park Igazgatóság vezetője arról tájékoztatott, hogy idén az igazgatóságok anyagi, szakmai támogatásával valósították meg a programot. A helyettes államtitkára szerint a programot a következő években is folytatni kell.

(MTI)

 

 
Nyomtatás
Események

Aktuális események

HKSzCsPSzV
     01020304
05060708091011
12131415161718
19202122232425
2627282930   
2022. szeptember
Mondjon véleményt

Mondjon véleményt

Kitöltöm

Érdekes tartalmak

Szállás - étkezés

Szállás - étkezés

Hortobágy és környéke.

Tudj meg többet
Csomagajánlatok

Csomagajánlatok

Utazási irodák számára...

Tudj meg többet
Tájékozódj!

Tájékozódj!

Térképek, hasznos tudnivalók...

Tudj meg többet
Járműbérlés

Járműbérlés

Kerékpár, szekér, motorcsónak...

Tudj meg többet

Múzeumok, kiállítások, látnivalók

Szállás, étkezés

Tanösvények, szórakozás, fürdők, programhelyszínek

Fejlesztések, projektek

Turista információ