Természetvédelem - Hírek 2014-01-13

Befejeződött az első Ifjú Kócsagőr Program

 

Speciális programot szerveztek a természetvédelmi őrök utánpótlására az Y TriÁsz mozgalom és a Vidékfejlesztési Minisztérium támogatásával, az Ifjú Kócsagőr verseny záró rendezvényét csütörtökön Fenékpusztán, a Vönöczky-Schenk Jakab kutatóházban tartották.

Az Y TriÁsz mozgalmat 2013 januárjában hozta létre a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság, a Fürge Diák Iskolaszövetkezet és a 30Y zenekar azzal a céllal, hogy az Y-generációt, a 20-30 éves korosztályt - pályakezdő fiatalokat, felsőoktatási intézmények hallgatóit - bevonják az értékteremtő programokba. A Vidékfejlesztési Minisztérium Nemzeti Parki és Tájvédelmi Főosztályával közösen 2013 tavaszán hirdették meg az Ifjú Kócsagőr speciális szakember utánpótlási programot. A felhívásra több száz fiatal jelentkezett, a kiválasztott 77 versenyző prezentáció keretében mutatta be nemzeti parkban töltött időt, majd lehetőségük nyílt arra is, hogy természetőr vizsgát tegyenek.

 


A csütörtöki döntőn a következő évi kócsagőr program megtervezése volt a feladat. A fődíjat - a walesi Pembroskeshire Coast Nemzeti Parkba szóló egyhetes tanulmányutat - Janó Gizella nyerte meg, az ifjú kócsagőrt Széll Antal, a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság természetvédelmi őre készítette fel a versenyre.

 

 

A rendezvényen Rácz András, a Vidékfejlesztési Minisztérium környezet- és természetvédelemért felelős helyettes államtitkára hangsúlyozta, a nemzeti park igazgatóságokra fontos szerep hárul a környezeti nevelés területén is.

 

 

Elmondta, hogy a tíz nemzeti park igazgatóságának területén 244 természetvédelmi őr dolgozik. A védett területek nagysága 850 ezer hektár, a Natura 2000 területek pedig 1,2 millió hektáron terülnek el, így egy-egy természetvédelmi őrnek csaknem 8 ezer hektárnyi területet kell felügyelnie. A hatósági, rendészeti, természetvédelmi munkák mellett számos új feladatuk is van, részt vesznek a régészeti lelőhelyek védelmében, az illegális hulladéklerakók felszámolásában, de munkájukhoz tartozik a tűzesetek kezelése, falopások megelőzése is.

Szilágyi Gábor, a Hortobágy Nemzeti Park Igazgatóság vezetője arról tájékoztatott, hogy idén az igazgatóságok anyagi, szakmai támogatásával valósították meg a programot. A helyettes államtitkára szerint a programot a következő években is folytatni kell.

(MTI)

 

 
Nyomtatás
Érdekes tartalmak
Szállás - étkezés

Hortobágy és környéke.

Tudj meg többet
Csomagajánlatok

Utazási irodák számára...

Tudj meg többet
Tájékozódj!

Térképek, hasznos tudnivalók...

Tudj meg többet
Járműbérlés

Kerékpár, szekér, motorcsónak...

Tudj meg többet