Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság
Tourinform

HORTOBÁGYI NEMZETI PARK
LÁTOGATÓKÖZPONT

+36 52 589-000

 

 

Legelőtavak élőhelykezelése a Hortobágyon

 

A Hortobágyi Nemzeti Park hazánk első és máig legnagyobb kiterjedésű nemzeti parkja, neve egybeforrt a puszta kifejezéssel. A Hortobágy nemzetközileg is ismert és elismert, a Világörökség részét képező terület.

A természetvédelmi célú pályázat az Európai Unió LIFE+ alapjának támogatásával, konzorciumi formában valósul meg. A konzorcium vezetője a Hortobágyi Természetvédelmi és Génmegőrző Nonprofit Kft., tagjai a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság, a Hortobágy Természetvédelmi Egyesület. A pályázat sikeres megvalósításában magángazdálkodók is részt vesznek.

A projekt kezdeti megvalósítási szakaszában napvilágra került hatályos hazai jogszabályi akadályok miatt szükséges volt a pályázat módosítása, mellyel kapcsolatban tárgyalások folytak az Európai Bizottsággal. A tárgyalások eredményeként a projekt az eredeti célokat valósítja meg, az eredeti célterületen, valamint újabb célterületek bevonásával, az eredeti 3600 hektár helyett 4600 hektár kiterjedésben.

A pályázat megvalósítását Magyarország Kormánya támogatja, a 1034/2014 (II. 3.) Kormányhatározat alapján 6 év alatt 771 millió forintot biztosít a pályázat végrehajtásához, társfinanszírozóként, melyből 2014-ben már 223 millió Ft felhasználható.

A projekt célkitűzése a pannon szikes sztyeppek és mocsarak kiemelt jelentőségű élőhely-típus vizes élőhelyeinek (legelőtavak) ökológiai állapotának javítása, a vízháztartás helyreállításával, nyílt vízfelületek és a réti zóna kiterjedésének növelésével.

A pályázat megvalósítása során több mint 4600 hektár területen javul a puszta vízháztartása és növekszik meg a legelő állatok száma. A projekt keretében az érintett pusztarészeken a még meglévő, a puszta vízháztartását kedvezőtlenül befolyásoló csatornák, töltések, felszámolása történik meg, ezzel helyreáll a legelőtavak vízgyűjtő területeinek integritása.

A legelőtavak és természeti értékeik fenntartásához elengedhetetlen az ökológiailag megfelelő, magas szintű legeltetés, mely feltételeinek megteremtése történik meg a pályázat során. Az állatok megfelelő legeltetéséhez szükséges infrastruktúrák kialakítása és felújítására kerül sor (pásztorszállások, gémeskutak, karámok), melyek hozzátartoznak a puszta képéhez. A pályázat eredményeként összesen 2730 marha, 200 bivaly, 70 vadló és 750 birka fogja legelni a projektterületen található legelőtavakat, kialakítva ezzel a természetvédelmi legeltetési rendszert és létrehozva a természetvédelmi szempontból kedvező mozaikos növényzetet és nyílt vízfelületeket.

A kialakított legeltetési rendszer természetvédelmi és gazdaságossági eredményeit monitoring rendszer méri. A beavatkozások hatásainak nyomon követését a növényzetre, a vízi gerinctelen szervezetekre, kétéltűekre és madarakra szakértő csoportok végzik. Emellett az egyes vízterek esetében vízkémiai vizsgálatok is folynak, a legelőtavak vízkémiai tipizálásának céljából.

A projekt végére egy, az egész Kárpát-medence területén alkalmazható gazdasági alapokon nyugvó természetvédelmi kezelési modell alakítható ki a legelőtavakra vonatkozóan.

A projekt eredményeinek bemutatásáról több szakmai konferencia, egy projektkönyv és egy kiállítás gondoskodik, mely szervesen kapcsolódik a Hortobágy turisztikai fejlesztéseihez.

A sajtótájékoztató során a vendégek terepi program keretében megtekintették a Hortobágyi Nonprofit Kft. Hármas-pusztán található szürke marha teleltető telepét, ahol Dr. Aradi Csaba, a Hortobágyi Nonprofit Kft. felügyelő bizottságának elnöke mutatta be a legeltetéses állattartás szerepét a projekt céljainak elérésében. A Hortobágyi Csárdában tartott sajtótájékoztató során Sárosi Eleonóra marketing és turisztikai igazgatóhelyettes köszöntő szavait követően Dr. Aradi Csaba ismertette a projekt előzményeit, céljait és természetvédelmi jelentőségét, majd a projekt partnerei részéről Olajos Péter (HNPI), Zalai Tamás (Hortobágyi Nonprofit Kft.) és Ecsedi Zoltán (HTE) mutatta be az egyes partnerek résztevékenységeit, valamint a pályázat várható eredményeit.


Hortobágyi Természetvédelmi és Génmegőrző Nonprofit Kft.

 

 

Nyomtatás
Események

Aktuális események

HKSzCsPSzV
     01020304
05060708091011
12131415161718
19202122232425
2627282930   
2022. szeptember
Mondjon véleményt

Mondjon véleményt

Kitöltöm

Érdekes tartalmak

Szállás - étkezés

Szállás - étkezés

Hortobágy és környéke.

Tudj meg többet
Csomagajánlatok

Csomagajánlatok

Utazási irodák számára...

Tudj meg többet
Tájékozódj!

Tájékozódj!

Térképek, hasznos tudnivalók...

Tudj meg többet
Járműbérlés

Járműbérlés

Kerékpár, szekér, motorcsónak...

Tudj meg többet

Múzeumok, kiállítások, látnivalók

Szállás, étkezés

Tanösvények, szórakozás, fürdők, programhelyszínek

Fejlesztések, projektek

Turista információ