Természetvédelem - Hírek 2014-06-26

Legelőtavak élőhelykezelése a Hortobágyon

 

A Hortobágyi Nemzeti Park hazánk első és máig legnagyobb kiterjedésű nemzeti parkja, neve egybeforrt a puszta kifejezéssel. A Hortobágy nemzetközileg is ismert és elismert, a Világörökség részét képező terület.

A természetvédelmi célú pályázat az Európai Unió LIFE+ alapjának támogatásával, konzorciumi formában valósul meg. A konzorcium vezetője a Hortobágyi Természetvédelmi és Génmegőrző Nonprofit Kft., tagjai a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság, a Hortobágy Természetvédelmi Egyesület. A pályázat sikeres megvalósításában magángazdálkodók is részt vesznek.

A projekt kezdeti megvalósítási szakaszában napvilágra került hatályos hazai jogszabályi akadályok miatt szükséges volt a pályázat módosítása, mellyel kapcsolatban tárgyalások folytak az Európai Bizottsággal. A tárgyalások eredményeként a projekt az eredeti célokat valósítja meg, az eredeti célterületen, valamint újabb célterületek bevonásával, az eredeti 3600 hektár helyett 4600 hektár kiterjedésben.

A pályázat megvalósítását Magyarország Kormánya támogatja, a 1034/2014 (II. 3.) Kormányhatározat alapján 6 év alatt 771 millió forintot biztosít a pályázat végrehajtásához, társfinanszírozóként, melyből 2014-ben már 223 millió Ft felhasználható.

A projekt célkitűzése a pannon szikes sztyeppek és mocsarak kiemelt jelentőségű élőhely-típus vizes élőhelyeinek (legelőtavak) ökológiai állapotának javítása, a vízháztartás helyreállításával, nyílt vízfelületek és a réti zóna kiterjedésének növelésével.

A pályázat megvalósítása során több mint 4600 hektár területen javul a puszta vízháztartása és növekszik meg a legelő állatok száma. A projekt keretében az érintett pusztarészeken a még meglévő, a puszta vízháztartását kedvezőtlenül befolyásoló csatornák, töltések, felszámolása történik meg, ezzel helyreáll a legelőtavak vízgyűjtő területeinek integritása.

A legelőtavak és természeti értékeik fenntartásához elengedhetetlen az ökológiailag megfelelő, magas szintű legeltetés, mely feltételeinek megteremtése történik meg a pályázat során. Az állatok megfelelő legeltetéséhez szükséges infrastruktúrák kialakítása és felújítására kerül sor (pásztorszállások, gémeskutak, karámok), melyek hozzátartoznak a puszta képéhez. A pályázat eredményeként összesen 2730 marha, 200 bivaly, 70 vadló és 750 birka fogja legelni a projektterületen található legelőtavakat, kialakítva ezzel a természetvédelmi legeltetési rendszert és létrehozva a természetvédelmi szempontból kedvező mozaikos növényzetet és nyílt vízfelületeket.

A kialakított legeltetési rendszer természetvédelmi és gazdaságossági eredményeit monitoring rendszer méri. A beavatkozások hatásainak nyomon követését a növényzetre, a vízi gerinctelen szervezetekre, kétéltűekre és madarakra szakértő csoportok végzik. Emellett az egyes vízterek esetében vízkémiai vizsgálatok is folynak, a legelőtavak vízkémiai tipizálásának céljából.

A projekt végére egy, az egész Kárpát-medence területén alkalmazható gazdasági alapokon nyugvó természetvédelmi kezelési modell alakítható ki a legelőtavakra vonatkozóan.

A projekt eredményeinek bemutatásáról több szakmai konferencia, egy projektkönyv és egy kiállítás gondoskodik, mely szervesen kapcsolódik a Hortobágy turisztikai fejlesztéseihez.

A sajtótájékoztató során a vendégek terepi program keretében megtekintették a Hortobágyi Nonprofit Kft. Hármas-pusztán található szürke marha teleltető telepét, ahol Dr. Aradi Csaba, a Hortobágyi Nonprofit Kft. felügyelő bizottságának elnöke mutatta be a legeltetéses állattartás szerepét a projekt céljainak elérésében. A Hortobágyi Csárdában tartott sajtótájékoztató során Sárosi Eleonóra marketing és turisztikai igazgatóhelyettes köszöntő szavait követően Dr. Aradi Csaba ismertette a projekt előzményeit, céljait és természetvédelmi jelentőségét, majd a projekt partnerei részéről Olajos Péter (HNPI), Zalai Tamás (Hortobágyi Nonprofit Kft.) és Ecsedi Zoltán (HTE) mutatta be az egyes partnerek résztevékenységeit, valamint a pályázat várható eredményeit.


Hortobágyi Természetvédelmi és Génmegőrző Nonprofit Kft.

 

 

Nyomtatás
Érdekes tartalmak
Szállás - étkezés

Hortobágy és környéke.

Tudj meg többet
Csomagajánlatok

Utazási irodák számára...

Tudj meg többet
Tájékozódj!

Térképek, hasznos tudnivalók...

Tudj meg többet
Járműbérlés

Kerékpár, szekér, motorcsónak...

Tudj meg többet