Természetvédelem - Hírek 2016-04-25

Vízvisszatartás és vízkormányzás a Kerülő- érenA Kerülő-ér (helyi nevén Hatos-ér) Ágota-puszta középső részén található vizes élőhely, feltöltődött folyómeder, mely 6,6 km hosszan kanyarog a pusztában.

 

Fotó: Hoffmann Károly

 

A vízvisszatartás eddig a Kerülő- ér nyugati részén lévő zsilip és az ún. Boruzs- tanyánál lévő keresztgát közötti 3,6 km-es szakaszon valósult meg.

 

 

Fotó: Hoffmann Károly

2016 januárjában a keresztgátban lévő 10 cm átmérőjű fémcső végeit kiástuk, annak érdekében, hogy az eddig visszatartott vizek egy részét átvezessük a Kerülő-ér további 3 km-es szakaszába. A februárban lehullott nagy mennyiségű csapadékkal a visszatartott víz mennyisége is megnőtt. A csőátereszen folyamatosan folyt át a víz és április hónapra jelentős vízborítás alakult ki a Kerülő- ér teljes hosszában.

 Fotó: Hoffmann Károly

Jelenleg az új vizes élőhely kitűnő életfeltételeket biztosít a vízi életközösségek számára. Fontos megjegyezni, hogy a víz megjelenésével a Kerülő- ér és közvetlen táji környezetének száradása lassul, a gyepek fűhozama növekszik, amely gazdasági szempontból jelentős értéket képvisel a legelő haszonállatok számára.

Reményeink szerint a vízkormányzásnak köszönhetően a nyári aszályok idején is lesz víz a Kerülő-érben.

A képek látványosan szemléltetik az új vizes élőhely kialakulását.

Hoffmann Károly
Természetvédelmi Őrszolgálat

Nyomtatás
Érdekes tartalmak
Szállás - étkezés

Hortobágy és környéke.

Tudj meg többet
Csomagajánlatok

Utazási irodák számára...

Tudj meg többet
Tájékozódj!

Térképek, hasznos tudnivalók...

Tudj meg többet
Járműbérlés

Kerékpár, szekér, motorcsónak...

Tudj meg többet