Természetvédelem - Hírek 2015-01-25

Nem csak a méreg,
hanem a sörét is szedi az áldozatokat
a fokozottan védett madaraink között
 

2014 utolsó és 2015 első napjaiban három fokozottan védett madár – egy túzok és két rétisas – is sörétlövés áldozata lett Magyarországon.

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) által meghirdetett túzok védelmének éve sajnos szomorú eseménnyel zárult. Most is folyamatban van a 2014. december 30-án indult eljárás a természetkárosítással vádolt Hajdú-Bihar megyei vadász ellen, aki Zsáka külterületén elejtett egy túzok tyúkot. A névtelen bejelentés az MME debreceni Területi Irodájába érkezett nem sokkal a sajnálatos esemény után. A Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság szakemberei bevonásával a Berettyóújfalui Rendőrkapitányság munkatársai a társasvadászatot szervező vadásztársaság ingatlanján megtalálták a napok óta lefagyasztott, elpusztított túzokot. A túzok fokozottan védett állatfaj, természetvédelmi értéke 1.000.000 forint. Az elkövető beismerte tettét.

 

A Pest megyében talált, meglőtt rétisas itt még életben


Fotó: Barcánfalvi Péter
Forrás: mme.hu

A túzok esetében 2004-ben volt az utolsó ismert lelövés Túrkevén. Előtte 1994-ben Bucsán illetve 1984-ben Csabacsűdön. A kilencvenes évek végén egy öreg kakast lőttek le a Borsodi Mezőséghez tartozó Mezőnagymihályon.

A szintén 1 000 000 Ft természetvédelmi értékű rétisasok európai előfordulása ritkának számít. Hazai állománya kevéssel haladja meg a 250 párt. 2014 karácsonyának másnapján Jász-Nagykun-Szolnok megyében egy sérült rétisas miatt riasztották a Természetvédelmi Őrszolgálatot, a madár a megtalálás után rövid időn belül elpusztult. A teteméről készült röntgenfelvétel összesen 12 ólomszemcse árnyékát mutatta ki. Ez év elején pedig Pest megyében egy meglőtt rétisas élve került be a Fővárosi Állat- és Növénykertbe, de a szakszerű és gyors beavatkozás ellenére elpusztult.

 

A Pest megyében talált, meglőtt rétisas röntgenképe


Forrás: Fővárosi Állat- és Növénykert

 

Az MME HELICON LIFE programjának (www.parlagisas.hu) madarak ellen elkövetett bűncselekményeket nyilvántartó adatbázisa szerint a rétisasok és túzokok mellett az elmúlt 10 évben hat parlagi sas, két kerecsensólyom és egy fekete gólya is szerepel a meglőtt fokozottan védett madarak között, de persze az áldozatok nagy része sosem kerül a természetvédelmi szervezetek tudomására.

 

   

Az MME parlagisas-védelmi programját és mérgezésellenes kampányát az
Európai Unió LIFE alapja támogatja (LIFE10NAT/HU/000019).
A projektben az MME partnerei: a Hortobágyi, Bükki és Körös-Maros
Nemzeti Park Igazgatóságok, a Nemzeti Nyomozóiroda, az
Országos Magyar Vadászkamara, a Fővárosi és a
Jászberényi Állat- és Növénykert, valamint a
Természetfilm.hu Egyesület.
www.parlagisas.hu

 

Nyomtatás
Érdekes tartalmak
Szállás - étkezés

Hortobágy és környéke.

Tudj meg többet
Csomagajánlatok

Utazási irodák számára...

Tudj meg többet
Tájékozódj!

Térképek, hasznos tudnivalók...

Tudj meg többet
Járműbérlés

Kerékpár, szekér, motorcsónak...

Tudj meg többet