Természetvédelem - Hírek 2024-03-07


Virágba borult a Dédai-erdő 
 

Beregdaróc határában az országhatár mellett található a fokozottan védett Dédai-erdő mintegy 200 ha-os tömbje -melyből 70 ha erdőrezervátum- ami több okból is különleges.



 

Itt található a Szatmár-Beregi Tájvédelmi Körzet legnagyobb természetes hóvirág (Galanthus nivalis) állománya, mely most mutatja meg szépségét, vegyesen az itt szintén most nyíló tavaszi tőzikével (Leucojum vernum) és erdélyi csillagvirággal (Scilla kladnii) egyetemben.



 

Alföldi erdőként egyedülálló módon a régmúlt emlékeit (és klímáját) felidézve még található az erdő koros állományaiban szálanként bükk, mely megújulni ugyan nem képes, de egy más élővilág utolsó mohikánjaiként még őrzik ezt az emléket.



 

A faállományok szélein a szegélyhatás következtében erősebb faegyedek nevelkednek a versengés csökkenésének következményeként, és ennek, valamint az országhatár „védelmének” köszönhetően egy itt található 4 törzsű kocsányos tölgy matuzsálem nem kevesebb, mint 535 cm-es derékbőséggel és hatalmas lombkoronával emelkedik ki társai közül.

A terület a különleges természeti értékei miatt nem látogatható!

A fokozottan védett természeti területre történő belépéshez engedély szükséges.

 

Szöveg és fotók:
Filep Attila
Természetvédelmi Őrszolgálat

 

Nyomtatás
Érdekes tartalmak
Szállás - étkezés

Hortobágy és környéke.

Tudj meg többet
Csomagajánlatok

Utazási irodák számára...

Tudj meg többet
Tájékozódj!

Térképek, hasznos tudnivalók...

Tudj meg többet
Járműbérlés

Kerékpár, szekér, motorcsónak...

Tudj meg többet