Természetvédelem - Hírek 2023-08-01

A Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság Természetvédelmi Őrszolgálata az idén is nyomon követte a fokozottan védett szerkő fajok fészkelését

 

Kormos szerkő
Fotó: Hajdú Tamás

 

Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság Természetvédelmi Őrszolgálata az idén is nyomon követte a fokozottan védett szerkő fajok fészkelését a Mezőtúr belterületét is érintő Hortobágy-Berettyó szakaszon. Június közepére nyilvánvalóvá vált, hogy az élőhely megfelel a kormos szerkők (Chlidonias niger) megtelepedéséhez, hiszen ekkor már 22 pár költését dokumentáltuk. Fattyúszerkők (Chlidonias hybrida) az idén kisebb számban jelentkeztek, összesen 2 pár jelenlétét regisztráltuk. Mindkét faj a vízfelszínen úszó hínárnövényzetre rakja szintén hínarakból összeállított fészkét, amelyek főként a tojásos időszakában vannak kitéve a hullámkeltés veszélyének. E tényező a vízen közlekedők körültekintésének hiányában a fészekaljak pusztulásához vezethet.

 

Hortobágy-Berettyó
Fotó: Nagy Gábor

 

Annak érdekében, hogy a vízi közlekedéssel érintett szakaszon e két fokozottan védett faj egyedei sikeresen tudjanak költeni, Igazgatóságunk kezdeményezte a terület átmenetileg természetvédelmi oltalom alá helyezését. Ennek következtében a Jász-Nagykun-Szolnok Vármegyei Kormányhivatal természetvédelmi hatósága határozatával 2023. augusztus 15-ig természetvédelmi területté nyilvánította a Hortobágy-Berettyó közúti hídja és a vasúti híd közötti szakaszát, valamint a vasúti híd fölötti 400 m-es szakaszát. A hatósági döntés az érintett területen korlátozásokat vezetett be a vízi közlekedés vonatkozásában, miszerint a maximális sebesség az 5 km/h-t nem haladhatja meg, valamint többek között a vízi technikai sportok (pl.: wakeboard, vízisí, stb.) űzését hatósági engedélyhez köti.

A hatósági hirdetmény ITT érhető el.

 

Kihelyezett táblák jelzik a védetté nyílvánítást
Fotó: Nagy Gábor

 

 

2023. augusztus 15-ig átmenetileg védetté nyilvánított terület

 

Az említett két fokozottan védett faj természetvédelmi értéke a kormos szerkő esetében 250 000 Ft, a fattyúszerkő esetében 100 000 Ft.

 

Készítette:
Nagy Gábor
Természetvédelmi Őrszolgálat

Nyomtatás
Érdekes tartalmak
Szállás - étkezés

Hortobágy és környéke.

Tudj meg többet
Csomagajánlatok

Utazási irodák számára...

Tudj meg többet
Tájékozódj!

Térképek, hasznos tudnivalók...

Tudj meg többet
Járműbérlés

Kerékpár, szekér, motorcsónak...

Tudj meg többet