Természetvédelem - Hírek 2023-04-19

 

Törpe keltike (Corydalis pumila) előkerülése a HNPI területén

 

2023. áprilisában törpe keltike (Corydalis pumila) előfordulását regisztráltuk a Kunmadaras határában lévő Oktalan-erdőben (a Tiszafüred-Kunhegyesi-síkon). Ez az apró termetű növényfaj főként a Dunántúl domb- és hegyvidékein fordul elő, valamint a Mátrából és a Zempléni-hegységből ismert. Alföldi termőhelyei a Mezőföldhöz és a Kisalföldhöz kötődnek, a Dunától keletre alföldi területen eddig nem tudtunk előfordulásáról. A növényt Urbán Sándor találta meg korábban, és hívta fel a jelenlétére a figyelmünket.

 

 

Az április elején történt felméréskor már elvirágzott, így terméses növényegyedekkel lehetett találkozni. Bár az erdőben nagy egyedszámban él, és élőhelye régi erdőterület lehetett (egykori folyómeder melletti ligeterdő helyén), az állomány természetes eredetének igazolása további vizsgálatokat igényel.

 

Szöveg és fotó: Ujfalusi Sándor

Természetvédelmi Őrszolgálat

 

Magyarország kiemelkedő művészei, ismert személyiségei osztják meg velünk gondolataikat egy-egy videóüzenetben a pusztáról, a  Pusztán Gondolatok című videósorozatunkban. Havonta megjelenő Kalendárium kisfilmjeink, pedig az 50 éves Hortobágyi Nemzeti Park természeti értékeit mutatják be. 

Nyomtatás
Érdekes tartalmak
Szállás - étkezés

Hortobágy és környéke.

Tudj meg többet
Csomagajánlatok

Utazási irodák számára...

Tudj meg többet
Tájékozódj!

Térképek, hasznos tudnivalók...

Tudj meg többet
Járműbérlés

Kerékpár, szekér, motorcsónak...

Tudj meg többet