Természetvédelem - Hírek 2023-04-14

 

Kuvik kutatás az 50. éves Hortobágyi Nemzeti Parkban

 

 

Az idei évben 50. éves Hortobágyi Nemzeti Park területén folytatódik a 2022-ben, a csehországi University of South Bohemia Állattani Tanszékével közösen végzett, a fokozottan védett kuvik (Athene noctua) kutatására irányuló szakmai munkánk.

 

 

A kuvik, mint éjszakai aktivitású kis termetű bagolyfajunk aránylag ritkán kerül szem elé, holott nem csak a tanyák, állattartó telepek, elhagyott külterületi épületek lakója, hanem sok esetben a falvakban, városokban is szép számmal fészkel. Hazánkban elsősorban az Alföldön tekinthető elterjedt fajnak. A rendelkezésre álló adatok alapján legnagyobb állománysűrűségét a Kárpát-medencében a Hortobágyon éri el. Szinte minden hortobágyi tanyán fészkel egy-egy pár, de egyes településeken meglepően nagy számban költhet.

 

 

A Természetvédelmi Őrszolgálat kijelölt munkatársainak részvételével történő közös kutatás célja a kuvik költőállományára vonatkozó adatok gyűjtése és az egyedek ornitológiai jelölőgyűrűvel történő ellátása mellett a faj jellegzetes hangadásának összehasonlító vizsgálata audioakusztikus hangelemző eszközökkel a különböző népességű élőhelyeken, az egyedi különbségek megismerése érdekében.

 

 

A kuvik egyedek a hangadásuk, viselkedésük mellett bizonyos tollazati bélyegeikben és némiképp megjelenésükben is különböznek egymástól, ezért minden megfogott és jelölt példányról részletes fényképes dokumentáció is készül.

 

      Szöveg és fényképek: Monoki Ákos

Természetvédelmi Őrszolgálat

 

 

Magyarország kiemelkedő művészei, ismert személyiségei osztják meg velünk gondolataikat egy-egy videóüzenetben a pusztáról, a  Pusztán Gondolatok című videósorozatunkban. Havonta megjelenő Kalendárium kisfilmjeink, pedig az 50 éves Hortobágyi Nemzeti Park természeti értékeit mutatják be.

 
Nyomtatás
Érdekes tartalmak
Szállás - étkezés

Hortobágy és környéke.

Tudj meg többet
Csomagajánlatok

Utazási irodák számára...

Tudj meg többet
Tájékozódj!

Térképek, hasznos tudnivalók...

Tudj meg többet
Járműbérlés

Kerékpár, szekér, motorcsónak...

Tudj meg többet