Természetvédelem - Hírek 2023-03-10

 

Madárvédelem elektromos környezetben

 

A természetvédelem egyik komoly kihívása világszerte az elektromos hálózatok élőlényekre gyakorolt negatív hatásainak mérséklése, illetve kiküszöbölése. Az egyik leginkább érintett fajcsoport a madaraké, mely képviselői gyakorta ütköznek légvezetékekkel, más esetekben pedig az oszlopokra szállva válhatnak áramütéses balesetek áldozataivá.

Tavaly nyár végén a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság Természetvédelmi Őrszolgálatának tagjai az ismétlődő jelleggel elvégzendő vezeték felmérés során egy áramütés nyomait magán viselő, elpusztult parlagi sast találtak Hajdúnánás határában.

 

Fiatal parlagi sas az áramütés áldozata

 

Az érintett terület rendkívül fontos madárélőhely, melynek adottságai kiválóak, ezért azt gazdag állatvilág jellemzi. Mivel a pusztai környezetben viszonylag kevés fa, illetve facsoport található, így a ragadozómadarak szívesen használják pihenésre és megfigyelésre a középfeszültségű elektromos szabadvezeték hálózat jelenlévő oszlopait. Az oszlopok sokfélék és bár az elmúlt évtizedekben ebben a régióban is történtek a veszélyeket csökkentő természetvédelmi beavatkozások, sajnos továbbra is előfordulnak problémák. A nagy szárnyfesztávolságú madarak esetében – amilyenek például a sasok - fokozott a kockázat, mert az oszlop fejszerkezetének veszélyes pontjait könnyebben átéri a szárnyuk. 

 

Elágazási feszítő oszlop a probléma kezelése előtt

 

A madár pusztulását követően a probléma azonosítása megtörtént és az áramszolgáltató vállalattal fennálló folyamatos együttműködés során előkészítették a szakemberek az oszlop átalakítását. Ez a munka egy bonyolult oszlop esetében jelentős szervezést igényel. A napokban nyílt lehetőség a megvalósításra, amikor az oszlopon az áramkötéseket és a szigetelőket kicserélték a szerelők. Az új kialakításban már hosszabb feszítő szigetelők találhatóak és az áramkötéseket burkolt szabadvezetékkel szerelték, továbbá azok a vezetéksodrony síkja alá vannak leforgatva – ezzel is csökkentve a madár-vezeték kontakt kialakulásának esélyét. A korábban álló helyzetű szigetelők utódai ennélfogva függesztett módon lettek felszerelve.

 

 

Bár a hálózatok madárbarát átalakítása jelentős költséggel jár és a teendők még nagyon hosszú időre adnak majd feladatokat, mind a természetvédelem szervezetrendszere, mind az áramszolgáltatók igyekeznek ebben a munkában folyamatosan előrelépni.

Ezúton is köszönjük az OPUS TITÁSZ Zrt. munkatársainak a közreműködését a madárvédelmi beavatkozás megvalósításában!

 

 

Képek: Tihanyi Gábor, Utassy Bence

Szöveg: Tihanyi Gábor

Természetvédelmi Őrszolgálat

 

 

Magyarország kiemelkedő művészei, ismert személyiségei osztják meg velünk gondolataikat egy-egy videóüzenetben a pusztáról, a  Pusztán Gondolatok című videósorozatunkban. Havonta megjelenő Kalendárium kisfilmjeink, pedig az 50 éves Hortobágyi Nemzeti Park természeti értékeit mutatják be. 

Nyomtatás
Érdekes tartalmak
Szállás - étkezés

Hortobágy és környéke.

Tudj meg többet
Csomagajánlatok

Utazási irodák számára...

Tudj meg többet
Tájékozódj!

Térképek, hasznos tudnivalók...

Tudj meg többet
Járműbérlés

Kerékpár, szekér, motorcsónak...

Tudj meg többet