Természetvédelem - Hírek 2022-08-22

A réti angyalgyökér felmérése és élőhely-kezelése

 

A napokban fejeztük be a réti angyalgyökér (Angelica palustris) állományok felmérését a Hajdúság-Dél-Nyírség Tájegységben. Ez a fokozottan védett ritkaság hazánkban kizárólag a Nyírség láprétjein, mocsárrétjein honos. A Nemzeti biodiverzitás-monitorozó rendszer protokollja szerint három évente a teljes állományát meg kell számlálnunk. Ez nem kevés időt igényel. A sűrűbb populációk magas növényzetét gyakran csatárláncba állva kutatjuk át, esetenként nyári gyakorlatos egyetemi hallgatókat is bevonva.

virág
Réti angyalgyökér virága

Az angyalgyökér legnagyobb népességű állományai az igazgatóságunk által kezelt területeken vannak. Hajdan ezeken a helyeken is csak a cserjeszegélyekbe, kisebb foltokra szorult népességek maradtak az intenzív kaszálás következtében. Egy ilyen növénynek évi kétszeri kaszálás mellett, vagy a rét késői felszáradása után nyáron végzett kaszálások esetén nincs esélye a fennmaradásra. Mintegy 10-15 évi célirányos kezeléssel sikerült elérni a tízezres nagyságrendű állományok kialakulását.

rét

A recept egyébként nem bonyolult. Hagyni kell a növényeket magot szórni, és jó állapotban kell tartani az élőhelyet. A becserjésedett élőhelyeket felnyitottuk, az áthaladó csatornákon pedig visszatartottuk a vizet, hogy magas legyen a talajvíz szintje. Kezdetben a lehető legtöbb angyalgyökeres foltot kihagytuk a kaszálásból, illetve csak a magszórás után kaszáltuk, vagy szárzúzattuk a cserjésedés ellen. A korán végzett kaszálás is megfelelő, mivel így még nyár közepére virágot tud hajtani. Az utóbbi években már inkább erre törekszünk, kaszálatlan foltok és sávok meghagyása mellett.

levél
Réti angyalgyökér levele

Szöveg és képek: Demeter László

Természetvédelmi Őrszolgálat

Nyomtatás
Érdekes tartalmak
Szállás - étkezés

Hortobágy és környéke.

Tudj meg többet
Csomagajánlatok

Utazási irodák számára...

Tudj meg többet
Tájékozódj!

Térképek, hasznos tudnivalók...

Tudj meg többet
Járműbérlés

Kerékpár, szekér, motorcsónak...

Tudj meg többet