Természetvédelem - Hírek 2021-11-18

A Túr folyó torkolatai

 

Túr egészen Szatmár-vármegyebeli. Az avasi hegyekben ered Vámfalu határán s csaknem nyílegyenes főírányt tartva, de szakadatlan csipkés kanyargással megy éjszak-nyugat felé a Tiszába; s Nagyarnál szakad belé. Áradásai hajdan súlyos csapások voltak a környékre, mert rendkívül soványító iszapot hagyott hátra. (BOROVSZKY, 1908).

A Túr a Felső-Tisza egyik baloldali mellékfolyója, a Máramarosi-havasok szomszédságában, a Gutin-hegységben ered 989 m-es magasságban.

A folyó végigkalandozza a szatmári tájat, partjain fűz-nyár ligetek, gyertyános-tölgyesek és keményfás ligeterdők maradványai kísérik.

A 95 km hosszú Túr folyó 29 km-re esik hazánk területére, kiterjedt vízgyűjtőterületének mindössze 25 %-a található Magyarországon. Vízviszonyait ezért a határ túloldalán található vízgyűjtő eseményei határozzák meg. A folyó vízhozam-ingadozása a 2.8 m3/s és a 180 m3/s között mozog, jelentősnek mondható.

Magyarországi szakaszának szabályozásán 1927-től 1930-ig dolgoztak. Medrét Sonkád és az államhatár között 12 átmetszéssel 18,2 km-re rövidítették le.

Az Ős-Túr medre a sonkádi osztóműig tart, majd innen egy mesterséges mederben halad a Tiszáig, amelyet Szatmárcseke és Tiszakóród között a Nagy-bukó gátnál ér el.

 

 

 

A szabályozatlan meder a Kis-bukótól Kömörő irányában folytatódik, itt szétágazik és az egyik folyószakasz Nagyarnál a Tiszába ömlik.

 

 

 

A másik nyugati irányban Olcsvaapáti külterületén éri el a befogadóját.

 

 

 

Készítette: 

Habarics Béla

Nyomtatás
Érdekes tartalmak
Szállás - étkezés

Hortobágy és környéke.

Tudj meg többet
Csomagajánlatok

Utazási irodák számára...

Tudj meg többet
Tájékozódj!

Térképek, hasznos tudnivalók...

Tudj meg többet
Járműbérlés

Kerékpár, szekér, motorcsónak...

Tudj meg többet