Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság
Tourinform

HORTOBÁGYI NEMZETI PARK
LÁTOGATÓKÖZPONT

+36 52 589-000

 

 

Sztyeplepke kutatás

Hortobágy pusztáitól a dunántúli löszvölgyekig

 

Július közepe óta zajlik a löszgyepek egyik kiemelkedő természetvédelmi jelentőségű éjjeli lepkefajának, a sztyeplepkének (Catopta thrips, syn: Paracossulus thrips) kutatása az MTA-DE Lendület Evolúciós Filogenomikai Kutatócsoport, a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság és a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság aktív részvételével.

Ez a lepkefaj méltán áll a természetvédelmi szakemberek és kutatók érdeklődésének középpontjában, ugyanis hernyói kizárólag egyetlen növényfajon, a gumós macskaherén (Phlomis tuberosa) képesek kifejlődni, tehát ún. monofág életmódot folytatnak. A lepkefaj folyamatos vizsgálatában, életmenetének megismerésében és élőhelyeinek megőrzésében a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóságnak különösen fontos szerepe van, ugyanis országos viszonylatban itt találhatóak a legnagyobb állományok!

Ez a nemrég induló kutatási program kiváló lehetőséget biztosít e célok megvalósítására, melynek keretében a szakemberek országos szinten több kiválasztott helyszínen végeznek személyes lámpázásokat az éjszaka folyamán és különböző fényforrások alkalmazásával vonzzák be a lepkefajt. A továbbiakban pedig néhány példányt a kutatók genetikai vizsgálatoknak vetnek alá, hogy az egyes populációk közötti kapcsolatokról, illetve a faj elterjedéséről minél pontosabb információhoz juthassanak.

A sztyeplepke fokozottan védett faj, természetvédelmi értéke: 250 000 Ft. Ezen felül közösségi jelentőségű is, az Élőhelyvédelmi Irányelv II. és IV. mellékletében szerepel.

 

A kutatásban résztvevő személyek: Danyik Tibor, Korompai Tamás (1), Laczkó Levente (2), Jordán Sándor (2), Patalenszki Adrienn (3), Sramkó Gábor (2), Szatmári Lajos (2), Tihanyi Gábor (3).

1 Bükki Nemzeti Park Igazgatóság
2 MTA-DE Lendület Evolúciós Filogenomikai Kutatócsoport
3 Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság

 

 

Készítette:

Patalenszki Adrienn
Természetmegőrzési Osztály

Nyomtatás
Események

Aktuális események

HKSzCsPSzV
         0102
03040506070809
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31           
2022. október
Mondjon véleményt

Mondjon véleményt

Kitöltöm

Érdekes tartalmak

Szállás - étkezés

Szállás - étkezés

Hortobágy és környéke.

Tudj meg többet
Csomagajánlatok

Csomagajánlatok

Utazási irodák számára...

Tudj meg többet
Tájékozódj!

Tájékozódj!

Térképek, hasznos tudnivalók...

Tudj meg többet
Járműbérlés

Járműbérlés

Kerékpár, szekér, motorcsónak...

Tudj meg többet

Múzeumok, kiállítások, látnivalók

Szállás, étkezés

Tanösvények, szórakozás, fürdők, programhelyszínek

Fejlesztések, projektek

Turista információ