Természetvédelem - Hírek 2019-01-04

 

 

Láthatóbbá teszi a MAVIR Zrt. a távvezetékeket a veszélyeztetett térségben

 

A MAVIR Zrt. pródi (Hajdúböszörmény) térségben futó 400kV-os és 220kV-os elektromos távvezetékei által generált potenciális veszélyhelyzet ugyan eddig is feltételezhető volt a természetvédelmi szakemberek számára, de az idén kellett először tényszerűen szembenézni azzal a problémával, hogy a darvak számára extrémen ködös időben a távvezetékek kiemelt ütközésveszélyt jelentenek, ahol rövid időn belül akár tömeges pusztulásukkal is számolni kell.

Az áramszolgáltatók közép- és kisfeszültségű vezetékeivel ellentétben a MAVIR Zrt. nagyfeszültségű távvezetékeit nem lehet földkábellel kiváltani. Erre a tudomány jelenlegi szintjén még nincs lehetőség. Ezért a meglévő hálózatot az ütközésveszélyes zónában olyan eszközökkel kell ellátni, amik láthatóbbá teszik azt a madarak számára.

A probléma sajnos nem új keletű. Más országrészekben már találkoztak a kollégák ezzel a problémával, így ezen a területen is megvan a megoldás a veszélyesnek ítélt szakaszok láthatóvá tételére.

A természetvédelmi szakemberek által készített térkép alapján a MAVIR munkatársai megtervezték, mely szakaszokra kell felrakni a madáreltérítőket.

Kétfajta berendezést fognak rögzíteni a távvezetéksorra. Az egyik a RIBE névre hallgató, jól látható, fehér-fekete lapokból álló szerelvény, melyet a szél erőteljesen mozgat, így az jól látható. A lehetőségek mellett ez a legnagyobb eszköz, melyet a védővezetőkre fel lehet helyezni. Az áramvezetőkre a nagyfeszültség jelenléte miatt csak nagyon speciális madáreltérítőket lehet felrakni. A BIRDSMARK nevű eszköz kör alakú, leng a szélben, visszaveri a madarak által jól érzékelhető UV sugarakat és alkonyatkor fluoreszkálva jelzi a madarak számára a vezetéket. A BIRDSMARK eltérítőket 10, a nagyobb RIBE eltérítőket 20 méterenként fogják telepíteni a láthatóság növelése érdekében.

 

RIBE

Birdsmark

Az ütközések miatt a két távvezetéken összesen 18 km távolságban kell megoldani a vezetékek jelölését. Ezeken a távvezetékeken 4 olyan sodrony húzódik párhuzamosan, melyeket jelölnek, így több mint 70 km vezetéket fognak láthatóvá tenni.

A munkák elvégzésének határt szab az a körülmény, hogy a kosaras daruk csak száraz időben tudnak dolgozni a vezetékek alatti mezőgazdasági területeken, továbbá mindezt csak akkor tehetik, ha feszültség mentesítik, más szóval kikapcsolják a vezetékeket. A villamos energia átvitel általános igénye miatt erre csak korlátozott lehetőség áll rendelkezésre. Ebben az esetben két hétig lehet majd munkát végezni távvezetékenként a jövő évben.

Emiatt a teljes, veszélyesnek ítélt szakasz láthatóvá tételét két évre ütemezve tudják megoldani - még ha a legmodernebb technikát veszik is igénybe. Az eszközök installációja kosaras darukkal és drónokkal fog megtörténni.

Az eszköz elhelyezése drónnal

A MAVIR Zrt. munkatársai a rendelkezésére álló lehetőségek maximális kihasználása mellett mindent megtesznek annak érdekében, hogy a következő őszi daru vonulás megindulásakor már ködösebb időben is láthatóak legyenek a fokozottan veszélyes szakaszok, majd 2020-ra pedig már a kevésbé veszélyeztetett vezetékek ütközés elleni védelme is megvalósuljon.

A MAVIR Magyar Villamosenergia-ipari Átviteli Rendszerirányító Zrt. ezúton köszöni, hogy a munkában a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság partnerként működik együtt a közös cél megvalósításának érdekében.

Nyomtatás
Érdekes tartalmak
Szállás - étkezés

Hortobágy és környéke.

Tudj meg többet
Csomagajánlatok

Utazási irodák számára...

Tudj meg többet
Tájékozódj!

Térképek, hasznos tudnivalók...

Tudj meg többet
Járműbérlés

Kerékpár, szekér, motorcsónak...

Tudj meg többet