Természetvédelem - Hírek 2018-12-09

 

Sonkádon landolt a búvár…

 

Pár nappal ezelőtt egy sonkádi családhoz különleges látogató érkezett. A késő esti órákban a kertes ház lakói az udvar felől szokatlan lármázásra lettek figyelmesek. Amikor kimentek megnézni a zaj forrását, egy nagyobb testű, „érdekes” kinézetű vízimadarat találtak, ami nagy valószínűséggel a kerti kiskapu mellett landolt. A madár kissé kábultan bolyongott az udvarban, ezért a meglepett háziak befogták, és dobozba helyezték.

Másnap reggel egy segítőkész helyi lakos közreműködésével a jövevény a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság egyik munkatársához került, aki beszállította a cégénydányádi Tájegységközpontba. A Természetvédelmi Őrszolgálat ornitológusa megvizsgálta a madarat, kiderült, hogy egy öreg, részben még nászruhát viselő, sarki búvár (Gavia arctica), mely a Felső-Tisza-vidékén ritkán megfigyelhető faj.

 

A befogott búvár jó kondícióban volt, a szerencsétlen leszállás ellenére nem sérült meg. Rövid lábadozás után egyedi azonosító gyűrűt kapott, majd Szatmárcseke közelében a Tiszánál a természetvédelmi szakemberek szabadon engedték A madár gyorsan a folyó sodorvonalába úszott, tollászkodott és nevéhez illően többször lebukott a víz alá.

 

A sarki búvár védett faj, természetvédelmi értéke 25.000 Ft. Hazánkban nem fészkel, ősszel és tavasszal főként nagyobb vizeinken jelennek meg vonuló, telelő egyedei. Észak-Amerika és Eurázsia északi tájain, lassú vízfolyások, tavak, tengeröblök fészkelője.

A sonkádi madárbarát emberek segítségének köszönhetően, a kollégáink gyors és szakszerű intézkedésének eredményeként a „búvármentés” sikeresen zárult.

 

Szöveg: Hunyadi Tünde és Barcánfalvi Péter

Fotók: Habarics Béla

 

 

Nyomtatás
Érdekes tartalmak
Szállás - étkezés

Hortobágy és környéke.

Tudj meg többet
Csomagajánlatok

Utazási irodák számára...

Tudj meg többet
Tájékozódj!

Térképek, hasznos tudnivalók...

Tudj meg többet
Járműbérlés

Kerékpár, szekér, motorcsónak...

Tudj meg többet