Természetvédelem - Hírek 2018-08-23

 

Törmelékdepók felszámolása a Hortobágyon

 

Újabb feladat ért véget 2018. augusztus közepére a Hortobágy Természetvédelmi Tájegységben: A TSZ időkből visszamaradt építmények romjainak eltávolítása történt meg néhány helyen. A tiszacsegei és az újszentmargitai határrészen már régi restanciánknak igyekeztünk eleget tenni, amikor vállalkozási szerződést kötöttünk elsősorban építési törmelék elszállítására és tereprendezésre. A feladat már tavaly körvonalazódott, de az év utolsó hónapjainak időjárási körülményei nem tették lehetővé a munkavégzést. Most, a nyári kánikulában, a madarak költési időszakának befejeztével minden körülmény adottá vált a megvalósításra.

Tönkrement, funkció nélküli, régi sertésfürösztő

A szerződéskötéskor csak a felszínen található törmelék mennyiségét lehetett megbecsülni, így bizonyos fokú meglepetés volt látni a korábbi építmények földben nyugvó beton alapjait. Annak idején nem bízták a véletlenre – nagyon komoly mennyiségű beton alappal építették meg a szóban forgó hodályokat, sertés fürösztőt és ólakat. Rengeteg téglát kézi erővel kellett összeszedni a területről. Végezetül összesen 7-7 fuvar törmeléket szállított el a vállalkozó a nemzeti parkból nyerges vontatóival. A hátramaradt helyszíneken a kotró elplanírozta a talaj felszínét. A végleges munkát majd a jószág lábai és az időjárás – az eső és a fagy – fogja elvégezni,  valamint a szikes gyep elindul, hogy visszahódítsa anno elbitorolt területét.

A törmelék nagy részét ki kellett forgatni a földből

Betontörmelék a felszínen

Régi sertésfürösztő helye a beton elszállítása után

A pusztának ezek a részei most sikeresen megtisztultak a régi idők mára tájsebbé silányult mementóitól, de bizonyára lesz még ehhez hasonló feladat a nagy Hortobágyon.

Tihanyi Gábor – Katona József, Természetvédelmi Őrszolgálat

Nyomtatás
Érdekes tartalmak
Szállás - étkezés

Hortobágy és környéke.

Tudj meg többet
Csomagajánlatok

Utazási irodák számára...

Tudj meg többet
Tájékozódj!

Térképek, hasznos tudnivalók...

Tudj meg többet
Járműbérlés

Kerékpár, szekér, motorcsónak...

Tudj meg többet