Természetvédelem - Hírek 2018-03-19

Új madárfajt hozott hazánkba a márciusi tél

 

A hétvégén erőteljes lehűléssel és havazással érkező időjárás nagy meglepetést hozott a magyar madarászok számára, hiszen március 19-én egy fiatal feketetorkú szürkebegyet (Prunella atrogularis) figyeltek meg Kisújszállás belterületén. A szerencsés észlelő Pabar Zoltán, a madárfotózási céllal épült leskunyhójának karbantartása közben észlelte, amint az igen elfáradt távoli vendég a les előtt fenntartott madáretetőn táplálkozott. Ezt követően értesítette a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság közelben tartózkodó munkatársait, akikkel közösen megtörtént a faj pontos meghatározása és dokumentálása.

A feketetorkú szürkebegy Ázsiában, többek között az Urál és az Altaj hegyvidéki élőhelyein fészkel, de rendkívül ritka kóborlóként időnként Európába is eljut. Magyarországon eddig nem tapasztalták megjelenését, hazánkhoz legközelebb a felvidéki Somodi külterületén került elő a faj 2010-ben. Ennek tükrében a mostani megfigyelés faunisztikai szempontból mindenféleképpen kuriózumnak számít, hiszen hitelesítése esetén ez lesz az első hivatalos magyarországi megfigyelése.

        

A feketetorkú szürkebegy elsősorban vörösbegyek (Erithacus rubecula), énekes rigók (Turdus philomelos), erdei (Fringilla coelebs) és fenyőpintyek (Fringilla montifringilla), zöldikék (Carduelis chloris), meggyvágók (Coccothraustes coccothraustes), mezei verebek (Passer montanus) társaságában mutatkozott az etetőhelyen. Látszólag könnyen boldogult a táplálékszerzéssel, zömmel apróbb gyommagvakat, alkalmanként napraforgó ocsut fogyasztott. A biztos táplálkozóhelytől csak néhány alkalommal távolodott el, de néhány perccel később mindig visszatért.      

E madártani ritkaság felbukkanása a keleti eredetű, extrém téli időjárásnak köszönhető, hiszen számos vonulásban lévő madárfajt kényszerített tavaszi vonulásuk megszakítására.

Kiss Ádám – Monoki Ákos
Természetvédelmi Őrszolgálat

Nyomtatás
Érdekes tartalmak
Szállás - étkezés

Hortobágy és környéke.

Tudj meg többet
Csomagajánlatok

Utazási irodák számára...

Tudj meg többet
Tájékozódj!

Térképek, hasznos tudnivalók...

Tudj meg többet
Járműbérlés

Kerékpár, szekér, motorcsónak...

Tudj meg többet