Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság
Mi az a Natura 2000?

Mi az a Natura 2000?

 

A környezeti erőforrások egyre fokozódó mértékű kihasználásának köszönhetően mind az egyedülálló természeti területek, mind az ezekhez köthető fajok diverzitása, illetve egyedszáma az elmúlt évtizedekben drasztikus csökkenést mutat. Az Európai Unió a biológiai sokféleség megőrzése érdekében hozta létre a Natura 2000 hálózatot, amely az egész kontinens számára értékes, egyedi vagy veszélyeztetett élőhelyek és fajok védelmére kijelölt területek összessége. A Natura 2000 területek tehát egy olyan összefüggő európai ökológiai hálózatot alkotnak, amely a biológiai sokféleség megőrzését a közösségi jelentőségű természetes élőhelytípusok, vadon élő állat- és növényfajok védelmén keresztül biztosítja és hozzájárul kedvező természetvédelmi helyzetük megóvásához, illetve helyreállításához. A Natura 2000 a fenntartható fejlődés alapelvét előtérbe helyezve igyekszik a tudományos-, a gazdasági- és a társadalmi fejlődés igényeit összehangolni a természetvédelem céljaival. A területek kiválasztásának alapjául szolgáló élőhelyeket, növény- és állatfajokat két európai uniós jogszabály határozza meg, mégpedig az 1979-ben kiadott Madárvédelmi Irányelv, és az 1992-ben elfogadott Élőhelyvédelmi Irányelv.

Hazánk 2004. évi csatlakozásakor az Európai Unió nemzetközi szinten is jelentős természeti értékekkel gazdagodott, ugyanis a Pannon régió - amely sorrendben az Unió 7. biogeográfiai régiója - túlnyomó része Magyarország területeihez tartozik. Sajátos földrajzi helyzetének, és az utóbbi 10.000 évben bekövetkezett többszöri klímaváltozásnak köszönhetően rendkívül gazdag és változatos élővilág jöhetett létre, illetve maradhatott fenn a Kárpát-medencében, és így hazánk területén is. Ezen értékek védelme érdekében hazánkban összesen 55 Különleges Madárvédelmi- és 467 Különleges Természetmegőrzési Terület került kijelölésre, melyek azonban részben átfednek egymással. Hazánk területének mintegy 20%-a élvez Natura 2000 védelmet.

Magyarország védett területeinek csak egy része került bele a Natura 2000 hálózatba, ugyanakkor vannak olyan Natura 2000 területek, amelyek korábban nem élveztek védelmet.

A hálózat felállításának legnagyobb előnye, hogy Magyarország természeti értékei, egy az eddiginél magasabb szintű, európai uniós jogi védelmet kaptak, valamint ezeken a területeken új források – pl.: LIFE program – is elérhetővé váltak a természetvédelmi kezelések fedezésére. Natura 2000 hálózat tehát egy kiegészítő eszköz a hazai természetvédelem számára, ugyanis a hálózat területei a hazai védett természeti területek rendszerét nem helyettesítik, csupán kiegészítik azt. Így például a közösségi jelentőségű élőhelyek között megtalálhatók olyan, művelés alatt lévő területek is (erdők, szántóföldek, gyepek, stb.), amelyek korábban nem álltak a hazai természetvédelem oltalma alatt. A Natura 2000 területekre jellemző, hogy a gazdálkodás meghatározott formái a területen folytathatók, sőt, kívánatosak, de össze kell hangolni a területhasználatok módját azon fajok és élőhely típusok megóvásával, amelyek a védelembe vonást indokolták. A gazdálkodási előírások betartása a kompenzációs támogatási rendszernek köszönhetően gazdaságilag előnyösebb, mint az élőhelyet veszélyeztető tevékenység.

A közösségi szempontból védett élőhelytípusokról, valamint növény- és állatfajokról, illetve a fenntartási tervek készítéséről az európai közösségi jelentőségű természetvédelmi rendeltetésű területekről szóló 275/2004. (X.8.) Korm. rendelet rendelkezik. A Natura 2000 területek fenntartását és fejlesztését elősegítendő mindegyik területre lehetőség van fenntartási tervet készíteni. Ezek abban különböznek a védett területek kezelési terveitől, hogy míg utóbbiak esetében a természetvédelmi céloknak rendelődik alá a földhasználat, addig a fenntartási tervek esetében a gazdasági, társadalmi célokkal egy szinten kap szerepet a közösségi természetvédelmi cél.

A Madárvédelmi és az Élőhelyvédelmi Irányelv monitorozási és kutatási feladatokat is előírnak az egyes Natura 2000 területekre. A közösségi jelentőségű fajok és élőhelyek állománynagyságát, természetvédelmi állapotát azok védelme céljából folyamatosan ellenőrizni kell.

Fontos továbbá, hogy a 275/2004 (X.8.) Kormányrendelet alapján bármely projektre vagy tervre, amely jelentős hatással lehet a Natura 2000 területek természetvédelmi állapotára, hatásvizsgálatot kell végezni. Egy terv vagy projekt csak abban az esetben hagyható jóvá, ha az semmilyen veszélyt nem jelent a közösségi jelentőségű fajokra vagy élőhely típusokra nézve. Amennyiben valamely kiemelt közérdekből végrehajtott terv vagy projekt káros hatással lenne egy Natura 2000 területre, a tagállamnak minden kárpótló intézkedést meg kell tennie a Natura 2000 területek egységének megóvása érdekében.

A Magyarországon kijelölt Natura 2000 területeken található természetes élőhelyek, növény- és állatfajok egyedülálló értéket képviselnek Európában, sőt, számos esetben világszinten is, így megóvásuk mindannyiunk számára fontos feladat!

Forrás:

https://natura.2000.hu/hu

http://edktvf.zoldhatosag.hu/tartalom/termved/tv_natura.html

http://ec.europa.eu/environment/nature/natura2000/index_en.htm

Nyomtatás
Események

Aktuális események

HKSzCsPSzV
     01020304
05060708091011
12131415161718
19202122232425
2627282930   
2022. szeptember
Mondjon véleményt

Mondjon véleményt

Kitöltöm

Érdekes tartalmak

Szállás - étkezés

Szállás - étkezés

Hortobágy és környéke.

Tudj meg többet
Csomagajánlatok

Csomagajánlatok

Utazási irodák számára...

Tudj meg többet
Tájékozódj!

Tájékozódj!

Térképek, hasznos tudnivalók...

Tudj meg többet
Járműbérlés

Járműbérlés

Kerékpár, szekér, motorcsónak...

Tudj meg többet

Múzeumok, kiállítások, látnivalók

Szállás, étkezés

Tanösvények, szórakozás, fürdők, programhelyszínek

Fejlesztések, projektek

Turista információ