Fajtár

Zöldszemű karcsúacsa

Aeshna isosceles
Védett, Közösségi jelentőségű

Általános leírás, életmód:

A zöldszemű karcsúacsa (Aeshna isoceles) a karcsúacsák (Aeshnidae) családjába tartozó, egyenlőtlen szárnyú szitakötő (Anispotera) faj.

A hím testének színe élénk barna, a nőstényé sárgásbarna. Szeme zöld, a homlok élén előfordulhat egy elmosódott sötétebb vonal. A toron nincs mintázat, de ritkán előfordul egy elmosódott sárga vonal. A tor oldalain két-két sárga, határozatlan körvonalú, keskeny sárga sáv van. A potroh egyszínű, a közepén egy sötét vonal húzódik végig. A 2. potrohszelvényen egy, a test vége felé mutató sárga ékfolt található. A szárnyak sötét erezetűek, de átlátszóak vagy alig színezettek, a hátulsó szárnypár tövén borostyánszínű folt van.

Az imágók az egyenlőtlen szárnyú szitakötőkre (Anisoptera) jellemzően széttárt szárnyakkal pihennek. A lárva és az imágó is ragadozó. Testhossza 62-66 mm, szárnyfesztávolsága 80-92 mm, a lárvabőr hossza 38-44 mm.

A növényzetben gazdag mocsaras, lápos, felmelegedő állóvizeket, lassan áramló csatornákat kedveli. A vízminőségre kevésbé érzékeny, halastavakban és víztározókban is megél. Lárvái nagy egyedszámban megtalálhatók kolokánnal (Stratiotes aloides) sűrűn benőtt vizekben is. Életciklusa a hőmérséklettől és a táplálék mennyiségétől függően egy- vagy kétéves, az imágóval májustól kb. július közepéig találkozhatunk.

Elterjedés:

Közép- és Dél-Európában sokfelé megtalálható, mozaikos mintázatot mutat.

Magyarországon általánosan elterjedt, főleg a síkvidéki élőhelyeket kedveli.

Védettség:

Az IUCN Vörös Listán nem szerepel.

Magyarországon védett, természetvédelmi értéke 5.000 Ft.

Irodalomjegyzék:

Ambrus, A., Danyik, T., Kovács, T., Olajos, P. 2018. Magyarország szitakötőinek kézikönyve. Magyar Természettudományi Múzeum, Herman Ottó Intézet Nonprofit Kft.

Fényképek:

Zöldszemű karcsúacsa (Aeshna isosceles)

Forrás: Demeter László (HNPI)

Nyomtatás
Érdekes tartalmak
Szállás - étkezés

Hortobágy és környéke.

Tudj meg többet
Csomagajánlatok

Utazási irodák számára...

Tudj meg többet
Tájékozódj!

Térképek, hasznos tudnivalók...

Tudj meg többet
Járműbérlés

Kerékpár, szekér, motorcsónak...

Tudj meg többet