Fajtár

Zöldes gyöngyházlepke

Argynnis pandora
Védett, Nem közösségi jelentőségű

Általános leírás, életmód:

A zöldes gyöngyházlepke (Argynnis pandora) a tarkalepkefélék (Nymphalidae) családjába tartozó, nappali aktivitású faj.

Szárnyainak alapszíne narancssárga, zöldes behintéssel. Az elülső szárnyak fonákja csúcstere élénkzöld, többi része erős narancssárga-piros. A hátulsó szárnyak fonákja élénkzöld, rajta ezüstös-fehér harántsávokat találunk. Az elülső szárnyak segítenek nekünk az ivar meghatározásában ugyanis a hímek a szárnyak középterében található ereken két fekete sávot, ún. feromon- vagy illatcsíkokat viselnek, míg a nőstények ilyennel nem rendelkeznek. Szárnyfesztávolsága 60-80 mm.

A nyár elején kikelt imágók a párzást követően ibolya-fajokra (Viola spp.) rakják le egyesével álló petéiket. Az augusztusban kikelt hernyók barnásfeketék, hátán piros háromszögeket, oldalain barnás pontokat és foltokat, ill. sötétsárga áltüskéket viselnek, fejpajzsuk fekete. Az áttelelést követően bábozódnak be. A báb piszkos barna színű, elszáradt levél erezetére emlékeztető mintázattal. Évente egy nemzedéke fejlődik.

A gyakorlatlan szem számára könnyen összetéveszthető a nagy gyöngyházlepkével (Argynnis paphia). Viszont elkülönítésük egyszerű: az A. pandora hímjei két, míg az A. paphia hímjei négy illatcsíkkal rendelkeznek. Emellett az A. pandora nősténye élénkzöld behintésű, az A. paphia pedig halványabb zöld behintéssel rendelkezik. Illetve az A. pandora elülső szárnyának belső tere erős narancssárga-piros, az A. paphia-é pedig sárgászöld.

Száraz és nyílt természetes és természetközeli területeket kedveli.

Elterjedés:

Dél-Európában általánosan elterjedt.

Magyarországon általánosan elterjedt.

Védettség:

Az IUCN Vörös Listán nem szerepel.

Magyarországon védett, természetvédelmi értéke 5.000 Ft.

Irodalomjegyzék:

Gergely, P., Gór, Á., Hudák, T., Ilonczai, Z., Szombathelyi, E. 2018. Nappali lepkéink – Határozó terepre és természetfotókhoz. Kitaibel Kiadó.

Fényképek:

     

Forrás:

Szerző: Balogh Diána, forrás: izeltlabuak.hu, licenc: CC BY 4.0

Szerző: Káldi József (https://www.izeltlabuak.hu/talalat/54459)

Nyomtatás
Érdekes tartalmak
Szállás - étkezés

Hortobágy és környéke.

Tudj meg többet
Csomagajánlatok

Utazási irodák számára...

Tudj meg többet
Tájékozódj!

Térképek, hasznos tudnivalók...

Tudj meg többet
Járműbérlés

Kerékpár, szekér, motorcsónak...

Tudj meg többet