Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság

Fajtár

Zöld seprőmoha

Dicranum viride

Védett, Közösségi jelentőségű

Általános leírás, életmód:

A zöld seprőmoha általában sűrű, sárgás- vagy sötétzöld, kb. 5 cm magas párnákat alkotó mohafaj. Levei ép szélűek vagy felül gyengén fogasak, felállóak, egyenesek.

A levélcsúcs gyakran letörik, ami fontos szerepet játszik a faj fennmaradásában és terjedésében. A letört levélvégekből előtelep képződésén át újabb telepek jöhetnek létre. Az ilyen módon történő vegetatív szaporodása a teljes vegetációs időszakban folyamatos.

Spóratokot csak viszonylag ritkán fejleszt, spóraérése valószínűleg augusztus-szeptemberre esik.

Elterjedés:

A zöld seprőmoha elterjedési területe viszonylag nagy: Észak- és Közép-Európán kívül Észak-Amerikában és Ázsiában is megtalálható. Szubkontinentális, montán elterjedésű faj.

Magyarországon ismert állományainak kb. 80 %-a a Bükk hegységben él, ezenkívül néhány szórványadata ismert a Zemplénből, valamint Göcsej és Bátorliget térségéből. Az egyes populációk mérete meglehetősen kicsi.

Termőhelyei egész éven át magas páratartalmú, üde körülményeket nyújtó erdők nagyméretű, idős fáinak a kérgén találhatók. Elsősorban bükkön és tölgyön fordul elő, de más lombhullató fákon is él. Ritkán holt fán vagy sziklán megtelepszik.

Természetvédelmi helyzet:

Sérülékeny faj, az élőhelyéül szolgáló idős erdők véghasználata többnyire a lokális populációk pusztulását eredményezi. A tarvágáson alapuló erdőgazdálkodás élőhelyeinek fragmentációját, az idős fák és ezzel a megfelelő aljzatok megszűnését, valamint a mikroklíma megváltozását idézi elő. A zöld seprőmoha fennmaradását tehát nagymértékben veszélyezteti az intenzív erdőgazdálkodás.

Védettség:

Az 1992-ben elfogadott Élőhelyvédelmi Irányelv (92/43/EGK) alapján Natura 2000-es közösségi jelentőségű jelölőfaj.

A Berni Egyezmény I. függelékében szerepelő faj. Az IUCN globális Vörös Listáján nem szerepel, a magyar Vörös Listán „sebezhető”-ként jelenik meg.

Magyarországon védett, természetvédelmi értéke 5.000 Ft.

Irodalomjegyzék:

ORBÁN SÁNDOR – VAJDA LÁSZLÓ (1983): Magyarország mohaflórájának kézikönyve; Akadémiai Kiadó, Budapest. 518. o.

PAPP BEÁTA – ÓDOR PÉTER – SZURDOKI ERZSÉBET (2014): Zöld seprőmoha Dicranum viride (Sullivant & Lesquereux) Lindberg, 1863. In HARASZTHY L. (szerk.): Natura 2000 fajok és élőhelyek Magyarországon; Pro Vértes Közalapítvány, Csákvár: 28-30.o.

KISNÉ DR. FODOR LÍVIA – VARGA ILDIKÓ (szerk.) (2006): KvVM Természetvédelmi Hivatal – Fajmegőrzési tervek: Zöld seprőmoha (Dicranum viride); Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium, Természetvédelmi Hivatal; Budapest

Fényképek:

Nyomtatás
Események

Aktuális események

HKSzCsPSzV
         0102
03040506070809
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31           
2021. május
Mondjon véleményt

Mondjon véleményt

Kitöltöm

Érdekes tartalmak

Szállás - étkezés

Szállás - étkezés

Hortobágy és környéke.

Tudj meg többet
Csomagajánlatok

Csomagajánlatok

Utazási irodák számára...

Tudj meg többet
Tájékozódj!

Tájékozódj!

Térképek, hasznos tudnivalók...

Tudj meg többet
Járműbérlés

Járműbérlés

Kerékpár, szekér, motorcsónak...

Tudj meg többet

Múzeumok, kiállítások, látnivalók

Szállás, étkezés

Tanösvények, szórakozás, fürdők, programhelyszínek

Fejlesztések, projektek

Turista információ