Fajtár

W-betűs csücsköslepke

Satyrium w-album
Védett, Nem közösségi jelentőségű

Általános leírás, életmód:

A w-betűs csücsköslepke (Satyrium w-album) a boglárkalepkefélék (Lycaenidae) családjába tartozó, nappali aktivitású faj. Nevét a hátsó szárnyak fonákján található „W” betűre emlékeztető fehér mintázatról kapta.

A szárnyak színoldala egyszínű sötétbarna, fonákjuk alapszíne ettől világosabb barna. Az elülső szárnyak fonákán egy fehér csíkot találunk, míg a hátsó szárnyak fonákján – a „W” mintázaton kívül – egy narancssárga szalagot visel. A hátsó szárnyakhoz még tartozik egy függelék is („farkinca”), melynek színe fekete, a csücske pedig fehér. Szárnyfesztávolsága 26-30 mm.

A júliusban kikelt imágók a párzást követően szil-fajokra (Ulmus spp.) rakják le egyesével álló petéiket. A hernyó alapszíne világoszöld, a háta közepén egy erőteljes sötétzöld vagy világosbarna sáv fut végig, emellett az oldalain harántirányú, halványsárga színű sávokat visel, illetve enyhén fehér szőrökkel borított. A báb szemcsés barna színű, a hasi oldalán egy mellpajzsra emlékeztető alakú, egyöntetű sötétbarna foltot visel, ami - a báb többi részével ellentétben - csupasz. Évente egy nemzedéke fejlődik.

A gyakorlatlan szem számára könnyen összetéveszthető a szilvafa-csücsköslepkével (Satyrium pruni). De valójában a két faj nagyon könnyen elkülöníthető egymástól: míg a S. w-album esetében a hátsó szárnyak fonákán lévő fehér csík „W” betűt formáz, addig a S. pruni esetében ez a csík egyszerűen a narancssárga szalag mellett szinte törés nélkül végigfut. Emellett a S. w-album esetében az elülső szárnyak fonákán csak egy fehér csík található, míg a S. pruni esetében a fehér csík mellett a szárnyak szegélye felől egy fekete pontsor fut.

Liget- és láperdőkben, üde lomboserdőkben találkozhatunk vele.

Elterjedés:

Európában Portugálián, Írországon és Izlandon kívül élőhelyein mindenütt megtalálható.

Magyarországon a Soproni-hegyégben, a Kőszegi-hegységben, a Vas-hegyen, a Kapuvári-síkon, a Felső-Őrségben, Kemenesalján, a Dunántúli-középhegységben, az Északi-középhegységben, a Kelet-Külső-Somogyban, a Kosdi-dombságon, a Mecsekben, a Szekszárdi-dombságon, Villányi-hegységben, a Tolnai-hegyháton, a Nyírségben, a Szolnok-Túri-síkon és a Kis-Sárréten vannak előfordulási adatai.

Védettség:

Az IUCN Vörös Listán nem szerepel.

Magyarországon védett, természetvédelmi értéke 10.000 Ft.

Irodalomjegyzék:

Gergely, P., Gór, Á., Hudák, T., Ilonczai, Z., Szombathelyi, E. 2018. Nappali lepkéink – Határozó terepre és természetfotókhoz. Kitaibel Kiadó.

Fényképek: (Feltöltés folyamatban.)

Nyomtatás
Érdekes tartalmak
Szállás - étkezés

Hortobágy és környéke.

Tudj meg többet
Csomagajánlatok

Utazási irodák számára...

Tudj meg többet
Tájékozódj!

Térképek, hasznos tudnivalók...

Tudj meg többet
Járműbérlés

Kerékpár, szekér, motorcsónak...

Tudj meg többet