Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság

Fajtár

W-betűs csücsköslepke

Satyrium w-album

Védett, Nem közösségi jelentőségű

Általános leírás, életmód:

A w-betűs csücsköslepke (Satyrium w-album) a boglárkalepkefélék (Lycaenidae) családjába tartozó, nappali aktivitású faj. Nevét a hátsó szárnyak fonákján található „W” betűre emlékeztető fehér mintázatról kapta.

A szárnyak színoldala egyszínű sötétbarna, fonákjuk alapszíne ettől világosabb barna. Az elülső szárnyak fonákán egy fehér csíkot találunk, míg a hátsó szárnyak fonákján – a „W” mintázaton kívül – egy narancssárga szalagot visel. A hátsó szárnyakhoz még tartozik egy függelék is („farkinca”), melynek színe fekete, a csücske pedig fehér. Szárnyfesztávolsága 26-30 mm.

A júliusban kikelt imágók a párzást követően szil-fajokra (Ulmus spp.) rakják le egyesével álló petéiket. A hernyó alapszíne világoszöld, a háta közepén egy erőteljes sötétzöld vagy világosbarna sáv fut végig, emellett az oldalain harántirányú, halványsárga színű sávokat visel, illetve enyhén fehér szőrökkel borított. A báb szemcsés barna színű, a hasi oldalán egy mellpajzsra emlékeztető alakú, egyöntetű sötétbarna foltot visel, ami - a báb többi részével ellentétben - csupasz. Évente egy nemzedéke fejlődik.

A gyakorlatlan szem számára könnyen összetéveszthető a szilvafa-csücsköslepkével (Satyrium pruni). De valójában a két faj nagyon könnyen elkülöníthető egymástól: míg a S. w-album esetében a hátsó szárnyak fonákán lévő fehér csík „W” betűt formáz, addig a S. pruni esetében ez a csík egyszerűen a narancssárga szalag mellett szinte törés nélkül végigfut. Emellett a S. w-album esetében az elülső szárnyak fonákán csak egy fehér csík található, míg a S. pruni esetében a fehér csík mellett a szárnyak szegélye felől egy fekete pontsor fut.

Liget- és láperdőkben, üde lomboserdőkben találkozhatunk vele.

Elterjedés:

Európában Portugálián, Írországon és Izlandon kívül élőhelyein mindenütt megtalálható.

Magyarországon a Soproni-hegyégben, a Kőszegi-hegységben, a Vas-hegyen, a Kapuvári-síkon, a Felső-Őrségben, Kemenesalján, a Dunántúli-középhegységben, az Északi-középhegységben, a Kelet-Külső-Somogyban, a Kosdi-dombságon, a Mecsekben, a Szekszárdi-dombságon, Villányi-hegységben, a Tolnai-hegyháton, a Nyírségben, a Szolnok-Túri-síkon és a Kis-Sárréten vannak előfordulási adatai.

Védettség:

Az IUCN Vörös Listán nem szerepel.

Magyarországon védett, természetvédelmi értéke 10.000 Ft.

Irodalomjegyzék:

Gergely, P., Gór, Á., Hudák, T., Ilonczai, Z., Szombathelyi, E. 2018. Nappali lepkéink – Határozó terepre és természetfotókhoz. Kitaibel Kiadó.

Fényképek: (Feltöltés folyamatban.)

Nyomtatás
Események

Aktuális események

HKSzCsPSzV
01020304050607
08091011121314
15161718192021
22232425262728
293031       
2022. augusztus
Mondjon véleményt

Mondjon véleményt

Kitöltöm

Érdekes tartalmak

Szállás - étkezés

Szállás - étkezés

Hortobágy és környéke.

Tudj meg többet
Csomagajánlatok

Csomagajánlatok

Utazási irodák számára...

Tudj meg többet
Tájékozódj!

Tájékozódj!

Térképek, hasznos tudnivalók...

Tudj meg többet
Járműbérlés

Járműbérlés

Kerékpár, szekér, motorcsónak...

Tudj meg többet

Múzeumok, kiállítások, látnivalók

Szállás, étkezés

Tanösvények, szórakozás, fürdők, programhelyszínek

Fejlesztések, projektek

Turista információ