Fajtár

Vörös rókalepke

Nymphalis xanthomelas
Védett, Nem közösségi jelentőségű

Általános leírás, életmód:

A vörös rókalepke (Nymphalis xanthomelas) a tarkalepkefélék (Nymphalidae) családjába tartozó, nappali aktivitású faj.

A szárnyak színoldalának alapszíne élénk narancsvörös, rajta fekete foltozatot, a csúcstérben egyetlen fehér foltot találunk. A szárnyak fonákja elszáradt levélre emlékeztet. Szárnyfesztávolsága: 50-65 mm.

Az áttelelt imágók tavasszal a párzást követően fehér fűzre (Salix alba) és kecskefűzre (Salix caprea) rakják le csoportosan álló petéiket. A májusban kikelő hernyók alapszíne fekete, sűrűn tarkított sárgásfehér oldalcsíkokkal és pontozattal. Fejkapszulája és áltüskéi feketék, potrohlábai narancssárgák. A báb alapszíne szürkésfekete, a potrohon barnás mintázatot visel. Évente egy nemzedéke fejlődik.

A gyakorlatlan szem számára könnyen összetéveszthető a nagy rókalepkével (Nymphalis polychloros). Azonban, ha megfigyeljük a szárnyak színoldalának szegélyeit könnyen észrevehetjük a különbséget: míg a N. polychloros esetében a szárnyak szegélyének kék foltsorát keskeny fekete sáv szegélyezi, addig a N. xanthomelas esetében ez vastagabb, ill. míg a N. polychloros lábai feketék, addig a N. xanthomelas-é sárgák.

Patakvölgyekben, liget- és láperdőkben fordul elő.

Elterjedés:

Észak-, Közép- és Kelet-Európában általánosan elterjedt.

Magyarországon főként az Északi-középhegységben, a Nyírségben és a Hajdúságban fordul elő, de esetenként nyugatabbra is felbukkanhat.

Védettség:

Az IUCN Vörös Listán nem szerepel.

Magyarországon védett, természetvédelmi értéke 50.000 Ft.

Irodalomjegyzék:

Gergely, P., Gór, Á., Hudák, T., Ilonczai, Z., Szombathelyi, E. 2018. Nappali lepkéink – Határozó terepre és természetfotókhoz. Kitaibel Kiadó.

Fényképek: (Feltöltés folyamatban.)

Nyomtatás
Érdekes tartalmak
Szállás - étkezés

Hortobágy és környéke.

Tudj meg többet
Csomagajánlatok

Utazási irodák számára...

Tudj meg többet
Tájékozódj!

Térképek, hasznos tudnivalók...

Tudj meg többet
Járműbérlés

Kerékpár, szekér, motorcsónak...

Tudj meg többet