Fajtár

Vérfű aranybagoly

Diachrysia zosimi
Védett, Nem közösségi jelentőségű

Leírás:

A vérfű aranybagoly (Diachrysia zosimi) a bagolylepkék (Noctuidae) családjába tartozó, éjszakai aktivitású faj.

Világosbarna alapszínű, zöldes csillogású „aranymellényt” viselő faj. Szárnyfesztávolsága 32-42 mm.

A június elején kikelő nőstények a párzást követően őszi vérfűre (Sanguisorba officinalis) rakják le egyesével álló petéiket, ami a hernyó kizárólagos tápnövénye. A peték áttelelnek, majd a következő év május végén kelnek ki a hernyók. A hernyók az aranybaglyokra jellemzően világoszöld alapon fehér mintázatúak. A hernyók június végén a bábozódáshoz készülődve selyemgubót szőnek maguk köré, majd bebábozódnak. A báb fekete, a hasi részén némi arany szegéssel, ami jól elkülöníthetővé teszi a többi fajtól.

A gyakorlatlan szem számára könnyen összetéveszthető a hozzá nagyon hasonló közönséges- (Diachrysia chrysitis), foltosszegélyű- (Diachrysia nadeja) és sárgafényű aranybagollyal (Diachrysia stenochrysis). Azonban ha jobban megvizsgáljuk a fajokat, könnyen el tudjuk különíteni a többi Diachrysia fajtól, ugyanis míg a D. zosimi „mellénye” zöldes csillogású, addig a többi Diachrysia fajé kivétel nélkül sárgás.

Kizárólag olyan lápréteken találkozhatunk vele, ahol az őszi vérfű is nő.

Elterjedés:

Élőhelyein Délkelet- és Kelet-Európában elterjedt.

Magyarországról csak néhány elterjedési adattal rendelkezünk a fajról: a Hanságban, Göcsejen, a Marcali-medencében, a Pilisi-medencékben, Cserhátalján és a Beregi-síkon figyelték meg eddig.

Természetvédelmi helyzet:

Az őszi vérfűvel borított rétek kaszálásakor fontos figyelembe venni a faj jelenlétét, emiatt a mozaikos kaszálás vagy a harmadolás (a terület egyharmada mindig kaszálatlan marad) lenne a legmegfelelőbb ezen rétek kezelésekor a faj szempontjából.

Védettség:

Az IUCN Vörös Listán nem szerepel.

Magyarországon védett, természetvédelmi értéke 50.000 Ft.

Irodalomjegyzék:

Ambrus, A. 2020. Lepketérkép. Győr-Moson-Sopron megye védett és veszélyeztetett lepkefajainak elterjedési térképe. A Fertő-Hanság Nemzeti Park Igazgatóság tanulmánykötet sorozata, Rence 4.

Nyomtatás
Érdekes tartalmak
Szállás - étkezés

Hortobágy és környéke.

Tudj meg többet
Csomagajánlatok

Utazási irodák számára...

Tudj meg többet
Tájékozódj!

Térképek, hasznos tudnivalók...

Tudj meg többet
Járműbérlés

Kerékpár, szekér, motorcsónak...

Tudj meg többet