Fajtár

Vaskos csabak

Leuciscus souffia
Védett, Közösségi jelentőségű

Általános leírás, életmód:

A vaskos csanak aránylag kis termetű hal. Ritkán haladja meg a 20 centimétert. Teste erősen megnyúlt, valamint hengeres, oldalról pedig kissé lapított. Feje aránylag kicsi, orra tompa. Szeme a faj testéhez képest közepes méretű. Szája, mely félig alsó állású, kissé előrenyúló, a felső állkapocs kevéssel túlnyúlik az alsón. Szájszöglete pedig kevéssel túlér az orrnyílás vonalán, a szem vonalát viszont nem éri el. Hátúszója a hasúszó kezdetével egy vonalban, rendszerint viszont inkább kissé mögötte ered. Mindegyik uszonyának szegélye finoman lekerekített. Farok alatti úszójának, valamint hátúszójának szegélye enyhén homorú. Farok alatti úszóját 8-10 elágazó, valamint 2-3 elágazás nélküli, hátúszóját pedig 8-9 osztott sugár és 2-3 osztatlan sugár merevíti. A halvány szürkéslila színezetű laterális sávja - mely az oldalvonal fölött van és, mely az ívási időszakban élénkebb, ezt követően pedig elhalványul - a szemüregen keresztül egészen a farokúszó tövéig húzódik. Oldalvonala - mely has felé ívelő – narancssárga. Halvány narancsos elszíneződés nászidőszakban a kopoltyúk szegélyén, uszonyok tövén, valamint az uszonyokon is megfigyelhető. A vaskos csabak oldala, valamint hasa ezüstös fehér, háta pedig sötét szürkéskék. Uszonyai áttetszőek és halvány szürkéssárgák. Nászidőszakban tövük narancssárga. Pikkelyeinek száma az oldalvonal mentén 54-59. A folyóvizek felső szakaszának kifejezetten áramláskedvelő halfaja. Igazi élőhelye, mely élőhelyi igényét legjobba kielégíti, a pérzóna. Viszont a hegylábi folyók pisztránzónájának alsó részétől egészen a paduczónáig előfordul. Szaporodása márciustól-májusig eltarthat. Ívni csoportosan vonulnak vízfolyások felső, tiszta, kavicsos és sekély, de sodrott szakaszaira. A lerakott ikrák számára vonatkozó adatok alapján egyesek szerint kb. 500-5000, mások szerint 5500-8000 ikrát rak le a faj. Megfigyelések alapján a hímek zömmel 10-12 cm hosszúak, az ikrások pedig valamivel nagyobbak (18-20 cm). A vaskos csabak hároméves korára válik ivaréretté. Táplálékát tegzesek, kérészek, férgek, árvaszúnyogálcák, bogarak, hártyásszárnyúak, bolharákok, kisebb csigák alkotják, melyeket kavicsos szakaszokon, főként vízfenéken, legtöbbször kisebb csapatokban keresi. Emellett az algákat, vízre hulló hernyókat és növényi részeket is elfogyasztja. A vaskos csabak növekedési üteme: az első évben 2,3-5,3, a második évben 4,8-8,4, a harmadik évben 7,1-11,1, a negyedik évben 9,9-14,3, az ötödik évben 12,4-15,1, és a hatodik évben 13,4-14,7 cm-es hosszat érhet el. A faj maximális életkora: 7-8 év. A vaskos csabaknak gazdasági jelentősége nincs. Természeti értéke azonban nagy, hiszen a Duna-medence bennszülött alfaja, amely gyakorlatilag ma is azon a kis területen él, ahol kialakult.

Elterjedés:

A faj őshonos Ukrajna, Szlovénia, Szlovákia, Ausztria, Németország, Liechtenstein, Bosznia-Hercegovina, Csehország, Franciaország, Csehország, Horvátország, Olaszország, Románia, Svájc, Magyarország. A Rajna, valamint a Duna vízrendszerében és néhány szubalpesi tóban (pl.: Boden-tó) fordul elő. Magyarországon a Felső-Tiszán fordul elő alkalmilag, viszont önfenntartó populációja nem ismert.

Természetvédelmi helyzet:

Legjelentősebb veszélyeztető tényezők vízszennyezések és a folyókon épített duzzasztók. Utóbbiak hatására a feliszapolódó mederszakaszokról a faj eltűnik, mert elveszíti optimális élőhelyi, valamint szaporodási feltételeit. A duzzasztók emellett a folyók öntisztulását is akadályozzák. Az élő, illetve szaporodóhelyein végzett sóder-és kavicstermelés is ugyancsak negatív hatást gyakorol a fajra nézve.

Védettség:

IUCN besorolása nem veszélyeztetett (LC) kategóriába sorolja. Magyarországon 1974 óta védett. Természetvédelmi értéke 10. 000 Ft. A faj szerepel az Élőhelyvédelmi Irányelv II., a Berni Egyezmény III. függelékében, valamint a 275/2004. (X.8.) Kormányrendelet 2. A) mellékletében.

Irodalomjegyzék:

Sallai Zoltán (2014): Vaskos csabak Telestes souffia (Risso, 1827). In HARASZTHY L. (szerk.): Natura 2000 fajok és élőhelyek Magyarországon; Pro Vértes Közalapítvány, Csákvár: 414-416. o.

https://termeszetvedelem.hu/talalati-oldal/?type=vedett-fajok&id=1295

Fényképek: (Feltöltés folyamatban.)

Nyomtatás
Érdekes tartalmak
Szállás - étkezés

Hortobágy és környéke.

Tudj meg többet
Csomagajánlatok

Utazási irodák számára...

Tudj meg többet
Tájékozódj!

Térképek, hasznos tudnivalók...

Tudj meg többet
Járműbérlés

Kerékpár, szekér, motorcsónak...

Tudj meg többet