Fajtár

Vágó csík

Cobitis taenia
Védett, Közösségi jelentőségű

Általános leírás, életmód:

Teste nyúlánk, oldalról szalagszerűen összenyomott. Feje kicsi és oldalról ugyancsak lapított, orra hosszú és domború, a hegye tompán lekerekített. Szeme valamivel nagyobb, mint a többi csíkunké, alatta egy hátra irányuló és fölmereszthető csonttüske található. Alsó állású száját húsos ajkak határolják. Rövid bajuszszálai közül 4 a felső állkapcson, 2 a száj szögletében helyezkedik el. Hátúszójában 6-7, farkalatti úszójában 5-6 elágazó sugár van. Farokúszójának vége megközelítőleg egyenes. Sem pikkelyei, sem az oldalvonala nem látható. Hátát nagyobb sötét foltok, oldalát hosszanti sávok mintázzák. Felül egy apró pettyekből, alább egy nagyobb foltokból, ez alatt ismét apró pettyekből, végül legalul ismét egy nagy foltokból álló sor húzódik, de az a rend a test vége felé felbomolhat. Kis növésű faj, a legnagyobb példányok mérete 10-15 cm. Férgek, puhatestűek, rovarlárvák és más fenéklakó élőlények mellett bomló szerves anyagokat is fogyaszt. Már kétévesen ivaréretté válik. Íváskor a ritkás növényzetű nyugodt vizeket keresi fel. A nőstények 500-1500 db. 1,5 mm átmérőjű ikraszemet raknak le, amelyek megtermékenyítésében 2-3 hím vesz részt. Szaporodásuk áprilistól júniusig tart.

Elterjedés:

Élőhelye elsősorban az alföldi mocsaras vízterek, de azok mellett megtalálhatóak populációi a legtöbb dombvidéki és alföldi vízfolyásban, valamint állóvízben. Az euroszibériai faunakomplexumhoz tartozik, palearktikus elterjedésű faj, amelynek az egyes vidékeken igen sok alfaja létezik. A Duna vízrendszerében őshonos.

Elterjedés Magyarországon: Hazai lelőhelyei: Öreg-Duna, Mosoni-Duna, Duna, Rába, Lapincs, Pinka, Strém, Marcal, Ipoly, Dráva, Mura, Tisza, Öreg-Túr, Szamos, Kraszna, Bodrog, Keleti-főcsatorna, Nyugati-főcsatorna, Sajó, Hernád, Hármas-Körös, Kettős-Körös, Sebes-Körös, Fekete-Körös, Maros, Tisza-tó (folyómeder), áramló vizű nagy csatornák.

Természetvédelmi helyzet:

Szerepel a Berni Konvenció III. és a Élőhelyvédelmi Irányelv II. függelékében. Hazánkban a legtöbb dombvidéki és alföldi víztérben kisebb állományai megtalálhatók. Hazánkban is természetvédelmi oltalom alatt áll, a ritka kategóriába sorolható. Mint a ragadozó fajok tápláléka lehet jelentősége.

Irodalomjegyzék:

https://www.fishbase.se/summary/6378

https://sac.jncc.gov.uk/species/S1149/

Fényképek:

Forrás:

http://www.termeszetvedelem.hu/_user/vedett_fajok_images/1301_1376308860.jpg

Nyomtatás
Érdekes tartalmak
Szállás - étkezés

Hortobágy és környéke.

Tudj meg többet
Csomagajánlatok

Utazási irodák számára...

Tudj meg többet
Tájékozódj!

Térképek, hasznos tudnivalók...

Tudj meg többet
Járműbérlés

Kerékpár, szekér, motorcsónak...

Tudj meg többet