Fajtár

Tompa folyamkagyló

Unio crassus
Védett, Közösségi jelentőségű

Leírás:

A tompa folyamkagyló 30-37×20-25×50-60 mm nagyságú puhatestű, mely elliptikus, Alapszíne olajzöld, sárgás- vagy sötétbarna háza, hossza kisebb, mint a magassága kétszerese. Gyöngyházrétege sárgás, kékes, színű, ritkábban rózsaszínes árnyalatú. A sima felszínű búb ritkán emelkedik ki. Vízben úszó szerves törmelékkel táplálkozik. A lárvák halak kopoltyúin élősködnek. Gazda halfajaik a botos kölönte (Cottus gobio), fürge cselle (Phoxinus phoxinus); domolykó (Leuciscus cephalus), vörösszárnyú keszeg (Scardinius erythrophthalmus). A fiatal kagylók a vízszennyezésre és a vízben oldott oxigén csökkenésére érzékenyek, míg a felnőtteknek pedig víz nitrát tartalmának növekedésével csökken a szaporodó képessége.

Elterjedés:

A tompa folyamkagyló az iszapos vagy homokos aljzatot kedveli, a gyors folyású, tiszta folyók középső szakaszán él. Az állóvizeket azonban kerüli. Számuk mindenhol csökken. Előfordulás: Egész Európában elterjedt, a Kárpát-medence minden közepes és nagyobb folyójából előkerült. Patakokból is (pl. a Bakony, a Keszthelyi-hegység, a Börzsöny vagy a Bükk patakjaiból) előkerült.

Védettség:

A faj védett. Természetvédelmi értéke: 10.000 Ft. Az Európai Unió által 1992-ben elfogadott Élőhelyvédelmi Irányelv (92/43/EGK) II. és IV. mellékletében szerepel.

Irodalomjegyzék:

https://termeszetvedelem.hu/talalati-oldal/?type=vedett-fajok&id=726

Fényképek: (Feltöltés folyamatban.)

Nyomtatás
Érdekes tartalmak
Szállás - étkezés

Hortobágy és környéke.

Tudj meg többet
Csomagajánlatok

Utazási irodák számára...

Tudj meg többet
Tájékozódj!

Térképek, hasznos tudnivalók...

Tudj meg többet
Járműbérlés

Kerékpár, szekér, motorcsónak...

Tudj meg többet