Fajtár

Tölgyfa-övesbagoly

Catocala sponsa
Nem védett, Nem közösségi jelentőségű

Leírás:

A tölgyfa-övesbagoly (Catocala sponsa) a kvadrifid bagolylepkék (Erebidae) családjába tartozó, éjszakai aktivitású faj.

Az elülső szárnyak alapszíne piszkosbarna vagy piszkosszürke, sűrű sötétebb-világosabb mintázattal. Hátsó szárnyainak színoldalának alapszíne pirosas, rajta fekete szalagok húzódnak.

A június végén kikelt imágók a párzást követően tölgy fajokra (Quercus spp.) rakják le egyesével álló petéiket. A hernyók szürkésbarna vagy sötétszürke alapszínűek, bibircsekkel tarkított, melyekből bőrök nőnek ki, így az egész hernyó gyengén szőrözött, faághoz hasonló megjelenésű. A hernyó bábozódás előtt hernyóselyemből szövedéket sző maga köré, ebben bábozódik be. A báb matt felszínű, szárnyi része szürkésfekete, potrohi része barna. Évente egy nemzedéke fejlődik, a pete telel át.

A faj könnyen keverhető a nagy övesbagollyal (Catocala dilecta). A két faj nehezen elkülöníthető, ugyanis a pontos határozáshoz a hátulsó szárnyak fonákát kell megvizsgálni: a C. dilecta esetében a középtérben lévő fekete foltból egy ún. szigony nyúl ki a test irányába, míg a C. sponsa esetében ez hiányzik. Ebből fakadóan a faj határozásához vagy kézbe kell venni az állatot, vagy pedig egy üvegbe terelni, amin keresztül megvizsgálható a szárnyfonák.

Tölgyesekben, tölgyesek tisztásain találkozhatunk vele.

Elterjedés:

Európában Írországon, Macedónián és Albánián kívül megtalálható.

Magyarországon eddig csak a Bakonyban, Vasi-hegyháton, a Gerecsében, a Budai-hegységben, a Mátrában, a Kiskunságban és a Hortobágyon figyelték meg.

Természetvédelmi helyzet:

Bár nem védett, az állományaira nagy hatást gyakorol a tölgy csipkéspoloska (Corythucha arcuata) és a tölgymakkzsuzsóka (Curculio glandium). A tölgy csipkéspoloska imágói már a tavasz elején megjelennek és a tölgyek frissen bontott leveleit szívogatják. Mivel gyorsan szaporodik, így már június-augusztusban (a poloska-fertőzöttség mértékétől függően) a tölgyfák levelei az extrém szívogatás következtében elszáradnak. Emiatt a fekete övesbagoly faj június végétől egészen szeptember elejéig fejlődő hernyói nem tudnak megfelelő minőségű és esetleg mennyiségű táplálékhoz jutni, ami méretbeli csökkenéshez, esetleg pusztuláshoz vezethet, aminek következménye a faj visszaszorulása. A tölgymakkzsuzsóka a még éretlen, fán lévő tölgymakkok nedveit szívogatja, illetve a nőstény a petéit ezekbe rakja bele, így a lárvák a makk védelmében fejlődnek. A faj egy nagymértékű zsuzsóka-fertőzött területen megakadályozza, hogy a tölgyállomány természetesen megújuljon, ami a tölgyesek csökkenéséhez, ezáltal a fekete övesbagoly visszaszorulásához vezethet.

Védettség:

Az IUCN Vörös Listán nem szerepel.

Magyarországon nem védett.

Irodalomjegyzék:

https://www.izeltlabuak.hu/faj/tolgyfa-ovesbagoly

https://lepidoptera.eu/species/272

http://lepiforum.org/wiki/page/Catocala_sponsa

Fényképek:

Forrás: Szerző: Kiss Tamás, forrás: izeltlabuak.hu, licenc: CC BY 4.0

Nyomtatás
Érdekes tartalmak
Szállás - étkezés

Hortobágy és környéke.

Tudj meg többet
Csomagajánlatok

Utazási irodák számára...

Tudj meg többet
Tájékozódj!

Térképek, hasznos tudnivalók...

Tudj meg többet
Járműbérlés

Kerékpár, szekér, motorcsónak...

Tudj meg többet