Fajtár

Tavaszi gyapjasszövő

Eriogaster lanestris
Védett, Nem közösségi jelentőségű

Leírás:

A tavaszi gyapjasszövő (Eriogaster lanestris) a szövőlepkék (Lasiocampidae) családjába tartozó, éjszakai aktivitású faj.

Barna alapszínű faj, a szárnyakon egy-egy világos harántsávval, illetve az elülső szárnyakon egy-egy körfolttal. A test erősen szőrözött. Megfigyelhetünk nála ivari dimorfizmust: míg a hímek csápja fésűs, addig a nőstényeké fonalas. Szárnyfesztávolsága 32-46 mm.

A március végén kikelt nőstények a párzást követően kökényre (Prunus spinosa) nyír- (Betula spp.) és más meggy fajokra (Prunus spp.) rakja a barna szőrökkel felvértezett petecsomóját. A hernyók május elején kelnek ki, sötétkék alapszínűek, oldalukon fehérrel szegett bordó foltokkal, egész testük erősen szőrözöttek. Hernyószövedékben fejlődnek, július végén bábozódnak. A bábok köré a hernyók kemény, ellenálló bábburkot szőnek. A bábok áttelelését követően a következő év áprilisán kelnek ki az imágók.

Erdőszegélyeket, cserjésedő gyepeket, cserjesorokat kedvelő faj.

Elterjedés:

Európában Portugálián kívül minden országban megtalálható.

Magyarországon az igényeinek megfelelő területeken általánosan elterjedt.

Természetvédelmi helyzet:

A kora tavaszi felmelegedést követő fagyos időszak megtizedeli az állományát. Első sorban a fagytól védett cserjés szegélyek, lékek, kökényes-galagonyás foltok megőrzése fontos a faj szempontjából.

Védettség:

Az IUCN Vörös Listán nem szerepel.

Magyarországon védett, természetvédelmi értéke 10.000 Ft.

Irodalomjegyzék:

Ambrus, A. 2020. Lepketérkép. Győr-Moson-Sopron megye védett és veszélyeztetett lepkefajainak elterjedési térképe. A Fertő-Hanság Nemzeti Park Igazgatóság tanulmánykötet sorozata, Rence 4.

Fényképek: (Feltöltés folyamatban.)

Nyomtatás
Érdekes tartalmak
Szállás - étkezés

Hortobágy és környéke.

Tudj meg többet
Csomagajánlatok

Utazási irodák számára...

Tudj meg többet
Tájékozódj!

Térképek, hasznos tudnivalók...

Tudj meg többet
Járműbérlés

Kerékpár, szekér, motorcsónak...

Tudj meg többet