Fajtár

Tarka csuklyásbagoly

Cucullia fraudatrix
Nem védett, Nem közösségi jelentőségű

Leírás:

A tarka csuklyásbagoly (Cucullia fraudatrix) a bagolylepkék (Noctuidae) családjába tartozó, éjszakai aktivitású faj.

Az elülső szárnyak alapszíne barna, szegélyterükben két éles fekete vonal található. A körfolt nagy, lapított és jól kivehető, a vesefolt körvonala az alapszíntől kissé sötétebb. A fej és a tor a szárnyak alapszínével megegyező. Szárnyfesztávolsága 34-42 mm.

A júliusban kikelt imágók a párzást követően fehér ürömre (Artemisia absinthium), fekete ürömre (Artemisia vulgaris) és mezei ürömre (Artemisia campestris) rakják le kisebb csomókban álló petéiket. A hernyók augusztusban kelnek ki, zöld alapszínűek, oldalukon fehér és barna harántsávokkal tarkítottak, hátuk közepén egy fehér sávot, amellett pedig barna szaggatott sávot viselnek. Szeptember végén bábozódnak. A báb sárgásbarna, a szárnyak hegyénél a báb testétől különálló nyúlványban végződik, a potroh végi „tüske” (cremaster) lapított, el nem ágazó. Évente egy nemzedéke fejlődik, bábként telel át.

Zárt erdők kivételével minden élőhelytípusban megtalálható.

Elterjedés:

Európában Hollandia-Németország-Ausztria vonalától keletre fordul elő, de hiányzik Norvégiából, Macedóniából, Albániából és Görögországból.

Magyarországon kevés előfordulási adata ismert, eddig csak a Völgységben, a Tétényi-fennsíkon és a Hajdúságban figyelték meg.

Védettség:

Az IUCN Vörös Listán nem szerepel.

Magyarországon nem védett.

Irodalomjegyzék:

Ronkay, G, Ronkay, R. 2006. A magyarországi csuklyás- szegfű- és földibaglyok atlasza (Noctuidae: Cucullinae, Hadeninae, Noctuinae). Natura Somogyiensis 8.

Fényképek:

Forrás: Szerző: Balogh Diána, forrás: izeltlabuak.hu, licenc: CC BY 4.0

Nyomtatás
Érdekes tartalmak
Szállás - étkezés

Hortobágy és környéke.

Tudj meg többet
Csomagajánlatok

Utazási irodák számára...

Tudj meg többet
Tájékozódj!

Térképek, hasznos tudnivalók...

Tudj meg többet
Járműbérlés

Kerékpár, szekér, motorcsónak...

Tudj meg többet