Fajtár

Szürkésvörös fűbagoly

Xestia sexstrigata
Védett, Nem közösségi jelentőségű

Leírás:

A szürkésvörös fűbagoly (Xestia sexstrigata) a bagolylepkék (Noctuidae) családjába tartozó, éjszakai aktivitású faj.

Elülső szárnyainak alapszíne barnásvörös, rajzolata sötétebb az alapszíntől. A tor erősen szőrözött a szárnytöveknél kicsit „kivállasodó”. A fajnál megfigyelhető az ivari dimorfizmus: míg a hímek csápja enyhén fésűs, addig a nőstényeké fonalas.

Az augusztus elején kikelt nőstények a párzást követően útifű- (Platango spp.) és pitypang fajokra (Taraxacum spp.) rakják le egyesével vagy párosával álló petéiket. A hernyók még augusztusban kikelnek. Barnás alapszínezetűek, hátuk közepén egy világos színű csík fut végig, amelyet közvetlenül egy-egy sötét vonal fog közre, a hátuk kétoldalán egy-egy világos csík fut, amelyek felső oldalukon sötéten árnyékoltak. Oldalukon egy sötét és egy világos sáv fut végig, légzőnyílásaik fehérek, hasuk világos, fekete pontokkal behintett. Áttelelés után a következő év május végén bábozódnak be. A báb tipikus bagolylepke báb, más fajoktól nem elkülöníthető, a potroh végi „tüske” (cremaster) két kitinfonallá ágazik szét.

Nedvességkedvelő faj, így főleg üde kaszálóréteken, lápréteken fordul elő.

Elterjedés:

Dél-Európa kivételével élőhelyein egész Európában előfordul. Magyarországon kevés előfordulási adata ismert: a Soproni-hegységben, a Hanságban, a Balaton-felvidéken, a Budai-hegységben, Gödöllői-dombságon, a Cserhátban és a Hajdúságban figyelték meg eddig.

Természetvédelmi helyzet:

A faj szempontjából fontos, hogy az üde kaszálórétek és láprétek fennmaradjanak, a szukcessziós folyamatok meggátlásra kerüljenek és az inváziós fajok előretörése megakadályozásra kerüljön.

Védettség:

Az IUCN Vörös Listán nem szerepel.

Magyarországon védett, természetvédelmi értéke 10.000 Ft.

Irodalomjegyzék:

Ambrus, A. 2020. Lepketérkép. Győr-Moson-Sopron megye védett és veszélyeztetett lepkefajainak elterjedési térképe. A Fertő-Hanság Nemzeti Park Igazgatóság tanulmánykötet sorozata, Rence 4.

Fényképek: (Feltöltés folyamatban.)

Nyomtatás
Érdekes tartalmak
Szállás - étkezés

Hortobágy és környéke.

Tudj meg többet
Csomagajánlatok

Utazási irodák számára...

Tudj meg többet
Tájékozódj!

Térképek, hasznos tudnivalók...

Tudj meg többet
Járműbérlés

Kerékpár, szekér, motorcsónak...

Tudj meg többet