Fajtár

Szilvafa-csücsköslepke

Satyrium pruni
Védett, Nem közösségi jelentőségű

Általános leírás, életmód:

A szilvafa-csücsköslepke (Satyrium pruni) a boglárkalepkefélék (Lycaenidae) családjába tartozó, nappali aktivitású faj.

A lepkék szárnyának színoldala egyöntetű sötétbarna, a hátulsó szárnyak alsó részén halvány narancssárga színű szegélyfoltsort viselnek. Az elülső szárnyak fonákán egy fehér csíkot, ill. amellett a szárnyszegély felől egy fekete pontsort visel. A hátsó szárnyak fonákán narancssárga szalagot, ennek a szalagnak a két oldalán fekete szegélyfoltsort, ill. a szalag test felőli oldalán egy fehér csíkot látunk. Szárnyfesztávolsága 26-30 mm.

A májusban kikelt imágók a párzást követően kökény (Prunus spinosa), szilva (Prunus sp.) leveleire rakják le kisebb csoportokban álló petéiket. Az áttelelt petékből a hernyók májusban kelnek ki. A hernyó egyöntetű zöld, enyhén szőrözött, hátán sötét csík húzódik végig, melyet kétoldalt barna bibircsek szegélyeznek. A báb potrohának háti oldala barna, rajta bibircseket visel, a báb többi része pedig fehér. Évente egy nemzedéke fejlődik.

A gyakorlatlan szem számára könnyen összetéveszthető a w-betűs csücsköslepkével (Satyrium w-album). De valójában a két faj nagyon könnyen elkülöníthető egymástól: míg a S. pruni esetében a hátsó szárnyak fonákán lévő fehér csík egyszerűen a narancssárga szalag mellett szinte törés nélkül végigfut, addig a S. w-album esetében ez a csík „W” betűt formáz. Emellett a S. pruni esetében a fehér csík mellett a szárnyak szegélye felől egy fekete pontsor fut, míg a S. w-album esetében az elülső szárnyak fonákán csak egy fehér csík található.

Erdőszegélyekben, patakmenti cserjesávokban, cserjésedő réteken, ill. hagyományosan kezelt, nem vegyszerezett szilvásokban fordul elő.

Elterjedés:

Egész Európában elterjedt.

Magyarországon általánosan elterjedt, de nem gyakori.

Védettség:

Az IUCN Vörös Listán nem szerepel.

Magyarországon védett, természetvédelmi értéke 5.000 Ft.

Irodalomjegyzék:

Gergely, P., Gór, Á., Hudák, T., Ilonczai, Z., Szombathelyi, E. 2018. Nappali lepkéink – Határozó terepre és természetfotókhoz. Kitaibel Kiadó.

Fényképek: (Feltöltés folyamatban.)

Nyomtatás
Érdekes tartalmak
Szállás - étkezés

Hortobágy és környéke.

Tudj meg többet
Csomagajánlatok

Utazási irodák számára...

Tudj meg többet
Tájékozódj!

Térképek, hasznos tudnivalók...

Tudj meg többet
Járműbérlés

Kerékpár, szekér, motorcsónak...

Tudj meg többet