Fajtár

Sziki szegfűbagoly

Hadula dianthi
Nem védett, Nem közösségi jelentőségű

Leírás:

A sziki szegfűbagoly (Hadula dianthi) a bagolylepkék (Noctuidae) családjába tartozó, éjszakai aktivitású faj.

Elülső szárnyainak alapszíne barnás. Kör- és vesefoltja kicsi, lapított, világos vonallal keretezett, a csapfolt nagy és sötét. Az erek sötétebben pikkelyezettek, mint az alapszín, keresztvonalai világosak. A tőtérben és a szegélytérben szürkéskék behintést visel. Szárnyfesztávolsága 24-32 mm.

A májusban kikelt imágók a párzást követően pozsgás őszirózsára (Aster pannonicum), saláta- (Lactuca spp.), pitypang- (Taraxacum spp.) és keserűfű fajokra (Polygonium spp.) rakják le petéiket. A hernyók júliusban kelnek ki, alapszínük piszkoszöld, hátuk közepén halvány világos csík, hátuk két szélén fekete szaggatott vonal fut végig, oldalukon világos csíkot viselnek. Légzőnyílásaik fehérek, lábaik halványzöldek, fejük sárgászöld. Mivel fejlődésüket még nem vizsgálták, így a bábozódási idejük és a báb kinézete nem ismert. Évente két nemzedéke fejlődik, a báb telel át.

Meleg- és szárazságkedvelő faj.

Elterjedés:


Európában csak Spanyolországban, Olaszországban, Ausztriában, Szlovéniában és a dél-keleti országokban él.

Magyarországon csak az egyik alfaja, a Hadula dianthi hungarica él, melynek kevés adata ismert, eddig csak a Kiskunságban, a Hortobágyon és a Bihari-síkon figyelték meg.

Védettség:

Az IUCN Vörös Listán nem szerepel.

Magyarországon nem védett.

Irodalomjegyzék:

Ronkay, G, Ronkay, R. 2006. A magyarországi csuklyás- szegfű- és földibaglyok atlasza (Noctuidae: Cucullinae, Hadeninae, Noctuinae). Natura Somogyiensis 8.

Fényképek: (Feltöltés folyamatban.)

Nyomtatás
Érdekes tartalmak
Szállás - étkezés

Hortobágy és környéke.

Tudj meg többet
Csomagajánlatok

Utazási irodák számára...

Tudj meg többet
Tájékozódj!

Térképek, hasznos tudnivalók...

Tudj meg többet
Járműbérlés

Kerékpár, szekér, motorcsónak...

Tudj meg többet