Fajtár

Széles kárász

Carassius carassius
Nem védett, Nem közösségi jelentőségű

Általános leírás, életmód:

Igen magas hátú, oldalról erősen lapított hal. Homloka meredeken emelkedik, orra tompa, szája kicsi és csúcsba nyíló. Szeme nagy, de átmérője kisebb az orr hosszánál. Pikkelyei nagyok, számuk az oldalvonalon 32-35. Az egészen fiatal példányok faroknyelén közvetlenül a farokúszó előtt egy körbefutó fekete gyűrű látható, amelyből később csak egy folt marad, majd az idősebbeknél ez is eltűnik. Alapszíne aranysárga. Közepes méretű faj, hossza 15-25 cm, ritkán 30 centi fölött. Legjobban az ezüstkárász hasonlít hozzá barnás vizekben még a színe is, de hátúszójának széle egyenes vagy kissé homorú, és az úszó elején lévő csonttüskén csak 10-15 nagyobb fog van. Mindenevő, táplálékát kisebb gerinctelen állatok, növényi hajtások és magvak, valamint szerves hulladékok alkotják. Ivarérettségét néha 2, de többnyire 3 éves korban éri el, szaporodása május-júniusra esik. Egy nőstény 100-300 ezer, kb. 1,5 mm átmérőjű erősen ragadós ikraszemet érlel, amit részletekben rak le az állóvizek növényekkel sűrűn benőtt részein.

Elterjedés:

A növényekben gazdag sekély állóvizek jellemző hala. A folyók főmedrében igen ritkán, inkább csak véletlenszerűen fordul elő, amikor egy-egy nagyobb áradás kimozdítja a hullámtéri állóvizekből. Nagyobb állományai az öreg holtágakban és a mocsarakban alakulnak ki. Elviseli az oxigénszegény viszonyokat, télen pedig iszapba fúródva a víz teljes átfagyását is. Európa túlnyomó részén, továbbá Nyugat- és Közép-Szibéria vizeiben is megtalálható.

Elterjedés Magyarországon: Őshonos halunk. Ma Magyarországon ritka és veszélyeztetett halfaj, melynek védelme is indokolt lenne.

Természetvédelmi helyzet:

A folyószabályozások előtt, amikor az Alföld jelentős része még mocsárvilág volt, leggyakoribb halaink egyike volt a széles kárász. Az ármentesítés után erősen megfogyatkozott, az utóbbi évtizedekben pedig számos vizünkből eltűnt. A széles kárász egész évben nem fogható halfajunk. Ha horgunkra akad, a lehető leghamarabb vissza kell engedni. Magyarországon horgászati szabályozás alá nem esik. A kárászt veszélyeztetett fajtának és védettségre javasolták és történtek kísérletek állományainak növelésére tenyésztéséből származó egyedek kihelyezésével is. Édeskés húsa miatt sokan fogyasztják. Tógazdasági szempontból Magyarországon nincs sok jelentősége.

Irodalomjegyzék:

https://www.fishbase.se/summary/Carassius-carassius

http://www.fao.org/tempref/FI/DOCUMENT/aquaculture/CulturedSpecies/file/en/en_cruciancarp.htm

Fényképek: (Feltöltés folyamatban.)

Nyomtatás
Érdekes tartalmak
Szállás - étkezés

Hortobágy és környéke.

Tudj meg többet
Csomagajánlatok

Utazási irodák számára...

Tudj meg többet
Tájékozódj!

Térképek, hasznos tudnivalók...

Tudj meg többet
Járműbérlés

Kerékpár, szekér, motorcsónak...

Tudj meg többet