Fajtár

Rajnai denevérszárnyú-kérész

Oligoneuriella rhenana
Védett, Nem közösségi jelentőségű

Általános leírás, életmód:

A rajnai denevérszárnyú-kérész (Oligoneuriella rhenana) a denevérszárnyú-kérészek (Oligoneuriidae) családjába tartozó reofil* faj.

A szubimágók** színe zöldesbarna, a hátuk sötétebb, a hasuk világosabb, kopoltyúfedőik fehérek. Lábaikon erős karmokat viselnek, amelyekkel a vízben lévő kövek alsó oldalára tapadnak. Cerci-jeik (fartoldalékok) a test hosszához képest viszonylag rövidek. A szárny már ekkorra kifejlődik: szürke színűek, kevésbé átlátszóak, a benne található erek erősen redukáltak, szőrözöttek, ami hidrofóbbá teszi őket, ill. az elülső szárny összekapcsolt a hátsó szárnnyal, így egy egységként működnek repülés közben. A kérészekre jellemző, hogy a szubimágó bőr levedlésekor nem csak a testről, hanem a szárnyról is vedlenek, viszont ez a faj kivétel.

A hímek és a nőstények esetében is könnyen elkülöníthető a szubimágó és az imágó: a hím szubimágó filum terminale-ja (végfonal) kb. ugyan olyan hússzú, mint a teste, a hím imágóé pedig hosszabb, a nőstény szubimágó filum terminale-ján rojtokat találunk, míg a nőstény imágóéról hiányoznak. Emellett a szubimágók neme is könnyen megkülönböztethető, ugyanis a nőstények szemei kisebbek, tojásdadok, egymástól viszonylag távolabb állnak.

Az imágók feje és mellkasa barnás színezetű, hasuk bőre átlátszó, de fehéres-sárgás gyűrűkkel díszített, szemeik sötétbarnák, csápjuk rövid, lábaik fehérek. Az ivar megkülönböztetése az imágók esetében is a szemek mérete és helyzete, emellett a nőstények lábai teljesen fehérek, míg a hímek első lábpárjának combján egy vagy két hosszanti barna csík húzódik.

A kérészek legtöbb fajához hasonlóan az O. rhenana élettartama is igen rövid: a hímek a vízből való kirepülés után kb. 40 percig, míg a nőstények kb. 50 percig élnek, ami alatt megtörténik a szubimágó bőr repülés közbeni levedlése, a párzás és a peték lerakása. Az imágók élettartamát a repülés közbeni hőmérséklet és az általános időjárás (pl. eső, vihar) is befolyásolja.

A hímek már a szubimágó nőstényeket megtermékenyítik, amelyek a párzást és vedlést követően gyors áramlású vizek felületére rakják le petéiket. A pete a víz felületére történő lerakást követően lesüllyed, majd a kocsonyás bevonatnak köszönhetően kitapad az aljzat köveire.

A pete áttelelő képlet, mely ovális formájú, pólusai felé kissé hegyes, felülete hullámos, rajta aeropílusok*** találhatók, 0,264-0,297 mm hosszú és 0,161-0,208 mm széles. A pete morfológiája jó határozóbélyeg lehet.

A lárva vízben fejlődik, igényli a víz magas oxigén-tartalmát, a köves aljzatot, a közepes és gyors vízáramlást, aminek oka, hogy passzívan táplálkozik, a vízzel együtt sodródó táplálékot a mellső lábain lévő szőrökkel veszi fel, amiket mintegy szűrőként használ. Bár szerves törmelékekkel táplálkozik, nem tolerálja a magas szervesanyag-tartalmat. Fejlődése során a 11-21°C körüli vízhőmérsékletre van szüksége, így a vízhőmérséklet csökkenése vagy emelkedése számára erősen befolyásoló tényező. Már a lárvális szakaszban elkülöníthető a hím és a nőstény egymástól, ugyanis a nőstény rendszerint kb. 3 mm-rel nagyobb, mint a hím. Évente egy nemzedéke fejlődik.

Mediterrán hegyi patakokban fordul elő, rajzása júniusra tehető. Rövid életciklusa miatt gyorsan reagál a környezet változására, emiatt jó indikátora**** a víz minőségének.

*reofil faj: a patakokat és folyók gyorsabb szakaszait kedvelő faj

**szubimágó: kérészek esetében előforduló nimfa stádium, amelynek bár vannak szárnyai, de még nem ivarérett. Egy utolsó vedlés után válnak ivaréretté az egyedek.

***aeropílus: átszellőztető képlet, amely segíti a pete oxigén-ellátását

****indikátor faj: olyan faj, amely rendkívül érzékeny egy bizonyos környezeti tényezőre, ezért egy adott területen ezen faj jelenléte vagy hiánya információt szolgáltat a tényező hatásának szintjéről, jelzi azt a környezeti tényezőt vagy a hiányát.

Elterjedés:

Az iNaturalist adatbázisa alapján Európában összesen háromszor figyelték még: 2017-ben Magyarországon (a Sajó Kazincbarcika melletti szakaszán), 2018-ban Olaszországban és 2019-ben Franciaország északnyugati részén. Az adathiány egyrészt jól tükrözi, hogy mennyire ritka faj, másrészt pedig, hogy mennyire kevéssé felmért a szakemberek hiánya miatt.

Az Inventaire National du Patrimoine Naturel (INPN) adatai szerint Franciaországban viszonylag jól feltérképezett faj.

Természetvédelmi helyzet:

Az adathiány miatt nehezen lehet megállapítani, hogy mennyire ritka, de állományaira veszélyt jelentenek a vízügyi beavatkozások (pl. mederkotrás), a tavaszi időszak lerövidülése vagy kimaradása, aminek következtében túl hamar melegszik fel a víz, így kedvezőtlenül befolyásolva lárvális fejlődését, a tavaszi visszatérő fagyok hatására pedig az egyedek akár el is pusztulhatnak. Emellett a víz szervesanyag-tartalmának növekedése (pl. műtrágya) a víztérből való eltűnését eredményezheti.

Védettség:

Magyarországon védett, természetvédelmi értéke 10.000 Ft.

Irodalomjegyzék:

Dolédec, S. 1989. Seasonal dynamics of benthic macroinvertebrate communities in the Lower Ardѐche River (France). Hydrobiologia 182, 73-89.

Grandi, M. 1947. Contributi allo studio degli "Efemeroidei" italiani. IX. Oligoneuriella rhenana Imh. Bolletino dell'Istituto di Entomologia della R. Università di Bologna, 16, 176-218.

Haybach, A. 2006. Life cycle and timing of emergence of Oligoneuriella rhenana (Imhoff, 1852) in the Kyll River (SW-Germany) [Ephemeroptera: Oligoneuriidae]. Ephemera 7, 1-7.

Uber-Pascal, N., Puig, M.A. 2007. Egg morphology update based on new chorionic data of Potamanthus luteus (Linnaeus), Ephemera danica Müller and Oligoneuriella rhenana (Imhoff) (Insecta, Ephemeroptera) obtained by scanning electron microscopy. Zootaxa 1465, 15-29.

Sagnes, P., Mérigoux, S., Péru, N. 2008. Hydraulic habitat use with respect to body size of aquatic insect larvae: Case of six species form a French Mediterranean type stream. Limnologica 38-1, 23-33.

iNaturalist megfigyelési oldala a fajról:

https://www.inaturalist.org/observations?taxon_id=570735

Fényképek: (Feltöltés folyamatban.)

Nyomtatás
Érdekes tartalmak
Szállás - étkezés

Hortobágy és környéke.

Tudj meg többet
Csomagajánlatok

Utazási irodák számára...

Tudj meg többet
Tájékozódj!

Térképek, hasznos tudnivalók...

Tudj meg többet
Járműbérlés

Kerékpár, szekér, motorcsónak...

Tudj meg többet