Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság

Fajtár

Rajnai denevérszárnyú-kérész

Oligoneuriella rhenana

Védett, Nem közösségi jelentőségű

Általános leírás, életmód:

A rajnai denevérszárnyú-kérész (Oligoneuriella rhenana) a denevérszárnyú-kérészek (Oligoneuriidae) családjába tartozó reofil* faj.

A szubimágók** színe zöldesbarna, a hátuk sötétebb, a hasuk világosabb, kopoltyúfedőik fehérek. Lábaikon erős karmokat viselnek, amelyekkel a vízben lévő kövek alsó oldalára tapadnak. Cerci-jeik (fartoldalékok) a test hosszához képest viszonylag rövidek. A szárny már ekkorra kifejlődik: szürke színűek, kevésbé átlátszóak, a benne található erek erősen redukáltak, szőrözöttek, ami hidrofóbbá teszi őket, ill. az elülső szárny összekapcsolt a hátsó szárnnyal, így egy egységként működnek repülés közben. A kérészekre jellemző, hogy a szubimágó bőr levedlésekor nem csak a testről, hanem a szárnyról is vedlenek, viszont ez a faj kivétel.

A hímek és a nőstények esetében is könnyen elkülöníthető a szubimágó és az imágó: a hím szubimágó filum terminale-ja (végfonal) kb. ugyan olyan hússzú, mint a teste, a hím imágóé pedig hosszabb, a nőstény szubimágó filum terminale-ján rojtokat találunk, míg a nőstény imágóéról hiányoznak. Emellett a szubimágók neme is könnyen megkülönböztethető, ugyanis a nőstények szemei kisebbek, tojásdadok, egymástól viszonylag távolabb állnak.

Az imágók feje és mellkasa barnás színezetű, hasuk bőre átlátszó, de fehéres-sárgás gyűrűkkel díszített, szemeik sötétbarnák, csápjuk rövid, lábaik fehérek. Az ivar megkülönböztetése az imágók esetében is a szemek mérete és helyzete, emellett a nőstények lábai teljesen fehérek, míg a hímek első lábpárjának combján egy vagy két hosszanti barna csík húzódik.

A kérészek legtöbb fajához hasonlóan az O. rhenana élettartama is igen rövid: a hímek a vízből való kirepülés után kb. 40 percig, míg a nőstények kb. 50 percig élnek, ami alatt megtörténik a szubimágó bőr repülés közbeni levedlése, a párzás és a peték lerakása. Az imágók élettartamát a repülés közbeni hőmérséklet és az általános időjárás (pl. eső, vihar) is befolyásolja.

A hímek már a szubimágó nőstényeket megtermékenyítik, amelyek a párzást és vedlést követően gyors áramlású vizek felületére rakják le petéiket. A pete a víz felületére történő lerakást követően lesüllyed, majd a kocsonyás bevonatnak köszönhetően kitapad az aljzat köveire.

A pete áttelelő képlet, mely ovális formájú, pólusai felé kissé hegyes, felülete hullámos, rajta aeropílusok*** találhatók, 0,264-0,297 mm hosszú és 0,161-0,208 mm széles. A pete morfológiája jó határozóbélyeg lehet.

A lárva vízben fejlődik, igényli a víz magas oxigén-tartalmát, a köves aljzatot, a közepes és gyors vízáramlást, aminek oka, hogy passzívan táplálkozik, a vízzel együtt sodródó táplálékot a mellső lábain lévő szőrökkel veszi fel, amiket mintegy szűrőként használ. Bár szerves törmelékekkel táplálkozik, nem tolerálja a magas szervesanyag-tartalmat. Fejlődése során a 11-21°C körüli vízhőmérsékletre van szüksége, így a vízhőmérséklet csökkenése vagy emelkedése számára erősen befolyásoló tényező. Már a lárvális szakaszban elkülöníthető a hím és a nőstény egymástól, ugyanis a nőstény rendszerint kb. 3 mm-rel nagyobb, mint a hím. Évente egy nemzedéke fejlődik.

Mediterrán hegyi patakokban fordul elő, rajzása júniusra tehető. Rövid életciklusa miatt gyorsan reagál a környezet változására, emiatt jó indikátora**** a víz minőségének.

*reofil faj: a patakokat és folyók gyorsabb szakaszait kedvelő faj

**szubimágó: kérészek esetében előforduló nimfa stádium, amelynek bár vannak szárnyai, de még nem ivarérett. Egy utolsó vedlés után válnak ivaréretté az egyedek.

***aeropílus: átszellőztető képlet, amely segíti a pete oxigén-ellátását

****indikátor faj: olyan faj, amely rendkívül érzékeny egy bizonyos környezeti tényezőre, ezért egy adott területen ezen faj jelenléte vagy hiánya információt szolgáltat a tényező hatásának szintjéről, jelzi azt a környezeti tényezőt vagy a hiányát.

Elterjedés:

Az iNaturalist adatbázisa alapján Európában összesen háromszor figyelték még: 2017-ben Magyarországon (a Sajó Kazincbarcika melletti szakaszán), 2018-ban Olaszországban és 2019-ben Franciaország északnyugati részén. Az adathiány egyrészt jól tükrözi, hogy mennyire ritka faj, másrészt pedig, hogy mennyire kevéssé felmért a szakemberek hiánya miatt.

Az Inventaire National du Patrimoine Naturel (INPN) adatai szerint Franciaországban viszonylag jól feltérképezett faj.

Természetvédelmi helyzet:

Az adathiány miatt nehezen lehet megállapítani, hogy mennyire ritka, de állományaira veszélyt jelentenek a vízügyi beavatkozások (pl. mederkotrás), a tavaszi időszak lerövidülése vagy kimaradása, aminek következtében túl hamar melegszik fel a víz, így kedvezőtlenül befolyásolva lárvális fejlődését, a tavaszi visszatérő fagyok hatására pedig az egyedek akár el is pusztulhatnak. Emellett a víz szervesanyag-tartalmának növekedése (pl. műtrágya) a víztérből való eltűnését eredményezheti.

Védettség:

Magyarországon védett, természetvédelmi értéke 10.000 Ft.

Irodalomjegyzék:

Dolédec, S. 1989. Seasonal dynamics of benthic macroinvertebrate communities in the Lower Ardѐche River (France). Hydrobiologia 182, 73-89.

Grandi, M. 1947. Contributi allo studio degli "Efemeroidei" italiani. IX. Oligoneuriella rhenana Imh. Bolletino dell'Istituto di Entomologia della R. Università di Bologna, 16, 176-218.

Haybach, A. 2006. Life cycle and timing of emergence of Oligoneuriella rhenana (Imhoff, 1852) in the Kyll River (SW-Germany) [Ephemeroptera: Oligoneuriidae]. Ephemera 7, 1-7.

Uber-Pascal, N., Puig, M.A. 2007. Egg morphology update based on new chorionic data of Potamanthus luteus (Linnaeus), Ephemera danica Müller and Oligoneuriella rhenana (Imhoff) (Insecta, Ephemeroptera) obtained by scanning electron microscopy. Zootaxa 1465, 15-29.

Sagnes, P., Mérigoux, S., Péru, N. 2008. Hydraulic habitat use with respect to body size of aquatic insect larvae: Case of six species form a French Mediterranean type stream. Limnologica 38-1, 23-33.

iNaturalist megfigyelési oldala a fajról:

https://www.inaturalist.org/observations?taxon_id=570735

Fényképek: (Feltöltés folyamatban.)

Nyomtatás
Események

Aktuális események

HKSzCsPSzV
     01020304
05060708091011
12131415161718
19202122232425
262728293031 
2022. december
Mondjon véleményt

Mondjon véleményt

Kitöltöm

Érdekes tartalmak

Szállás - étkezés

Szállás - étkezés

Hortobágy és környéke.

Tudj meg többet
Csomagajánlatok

Csomagajánlatok

Utazási irodák számára...

Tudj meg többet
Tájékozódj!

Tájékozódj!

Térképek, hasznos tudnivalók...

Tudj meg többet
Járműbérlés

Járműbérlés

Kerékpár, szekér, motorcsónak...

Tudj meg többet

Múzeumok, kiállítások, látnivalók

Szállás, étkezés

Tanösvények, szórakozás, fürdők, programhelyszínek

Fejlesztések, projektek

Turista információ