Fajtár

Pompás lápiaraszoló

Chariaspilates formosaria
Védett, Nem közösségi jelentőségű

Leírás:

A pompás lápiaraszoló (Chariaspilates formosaria) az araszolólepkék (Geometridae) családjába tartozó, éjszakai aktivitású faj.

Elülső szárnyai aranysárga alapszínűek, rajtuk keresztbe húzódik egy-egy sötét vonal, melynek felső oldalán egy fehér árnyékcsík húzódik. Megfigyelhetünk nála ivari dimorfizmust, ugyanis a hímek csápja fésűs, a nőstényeké pedig fonalas. Szárnyfesztávolsága 31-43 mm.

A júniusban kikelt imágók a párzást követően fenyérmirtuszra (Myrica gale), közönséges lizinkára (Lysimachia vulgaris) és mocsári gólyahírre (Caltha palustris) rakják le petéiket. A hernyók augusztus elején kelnek ki, hátoldaluk sötétbarna, hasuk világosbarna, az egész test feketén pontozott, a fás szárú növények kérgére emlékeztető világos vonalakkal tarkított. Az áttelelés után a következő év május végére bábozódnak be.

Jó vízellátottságú láprétekhez kötődik.

Elterjedés:

Közép- és Kelet-Európában elterjedt, de ezen területek egyes országaiból (Svájc, Csehország, Szlovénia, Horvátország, Szerbia, Montenegró, Albánia) hiányzik.

Magyarországról kevés elterjedési adatunk van a fajról: eddig a Hanságban, a Mohácsi teraszos síkon, a Pesti-hordalékkúpsíkságon és a Nyírségben figyelték meg.

Természetvédelmi helyzet:

Mivel tápnövényei csak a jó vízellátottságú láprétek jellemző növényfajai, így a faj szempontjából fontos ezen területek fenntartása, állandó vízellátottságuk biztosítása, inváziós fajoktól mentesen tartása.

Védettség:

Az IUCN Vörös Listán nem szerepel.

Magyarországon védett, természetvédelmi értéke 10.000 Ft.

Irodalomjegyzék:

Ambrus, A. 2020. Lepketérkép. Győr-Moson-Sopron megye védett és veszélyeztetett lepkefajainak elterjedési térképe. A Fertő-Hanság Nemzeti Park Igazgatóság tanulmánykötet sorozata, Rence 4.

Fényképek:

Forrás: Szerző: Ambrus András PhD, forrás: izeltlabuak.hu, licenc: CC BY 4.0

Nyomtatás
Érdekes tartalmak
Szállás - étkezés

Hortobágy és környéke.

Tudj meg többet
Csomagajánlatok

Utazási irodák számára...

Tudj meg többet
Tájékozódj!

Térképek, hasznos tudnivalók...

Tudj meg többet
Járműbérlés

Kerékpár, szekér, motorcsónak...

Tudj meg többet